Subotički rejon

Subotički rejon sastoji se od tri vinogorja: 1. Riđičko, 2. Palićko i 3. Horgoško vinogorje.
Subotički rejon

Prostiranje

Subotički rejon obuhvata peskovite terene Subotičko-horgoške peščare na krajnjem severu Republike Srbije.  Po novoj regulativi Subotički rejon obuhvata teritoriju u opštinama Sombor, Subotica i Kanjiža. Zauzima površinu od 38 561,92 ha, gde je najveće Palićko vinogorje.
Na osnovu Popisa 2012, u Subotičkom rejonu nalazi se 312,18 ha vinograda (oko 263,22 ha rodnih vinograda, odnosno 94,62%), od čega je 16,79 ha sa stonim sortama i 295,39 ha sa vinskim sortama. 
Vinogradi se prostiru u ravnici, na nadmorskoj visini od 80 do 130 metara.

Zemljište

Preovlađujući tipovi zemljišta su crnica i peskovito tlo.
Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 447 gazdinstava poseduju vinograde. Najveći broj vinogradara se nalazi u opštini Subotica.

Sorte

Sovinjon blan, merlo, šardone, rajnski rizling, kaberne sovinjon, pino griđo, kadarka, kevidinka, italijanski rizling, bakator, ezerjo, sremska zelenika, manconi, medenac beli

1. Riđičko vinogorje

Smešteno u zapadnom delu rejona, na peskovitim terenima, uz državnu granicu od Bačkog Brega na zapadu do početka Telečke visoravni na istoku. Vinogorje se sastoji iz tri vinogradarske oaze: Bački Breg, Rastina i Riđica. U vinogorju se nalazi 37,25 ha vinograda, uglavnom vinskih sorti (preko 97%). Vinogradarstvom se bave 173 gazdinstva.

2. Palićko vinogorje

Palićko vinogorje se nalazi u centralnom delu rejona, na peskovitim terenima oko Subotice i Palića, i sastoji se iz dva dela – zapadnog, koji se nalazi u području oko Gornjeg i Donjeg Tavankuta, i istočnog, koji se nalazi u području oko Subotice, Palića i Bačkih vinograda. Vinogradi se nalaze na 196,89 ha, a dominiraju vinske sorte sa učešćem od 95,4% u ukupnom sortimentu vinogorja. Vinogradarstvom se bave 173 .

3. Horgoško vinogorje

Horgoško vinogorje se nalazi u istočnom delu rejona, na peskovitim terenima oko Horgoša. Obuhvata delove katastarskih opština Horgoš, Martonoš i Male Pijace. Pod vinovom lozom u Horgoškom vinogorju se nalazi 78,04 ha vinograda, pretežno vinskih sorti (91,3%). Proizvodnjom grožđa bavi se 101 gazdinstvo.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.