Proizvodnja vina

Odležavanje na kvascu, ali samo bez dodatka sumpora
Odležavanje na kvascu, ali samo bez dodatka sumpora
Nedavno mi je dopao ruku naučni rad iz 2016. godine o uticaju odležavanja belog vina na finom talogu (sur lies) na sprečavanje oksidacije u vinu (https://www.ncbi.nl…
Ramato vino - bakarni stil sivog pinoa
Ramato vino - bakarni stil sivog pinoa
Nije roze, niti oranž. Ramato vino je jedinstveni stil sivog pinoa, a vino Pinot Grigio jedno je od najpopularnijih italijanskih vinskih stilova. Pinot Grigio nije u…
Novi svet na brdu od smeća – šta se dešava sa bačenim vinskim bocama?
Novi svet na brdu od smeća – šta se dešava sa bačenim vinskim bocama?
Ne bi ni pomislili, ali u procesu proizvodnje vina pedeset odsto karbonskog otiska je posledica proizvodnje i transporta vinskih boca. Pored toga, od svih staklenih…
Pét-Nat - svi bi da je pijemo, ali kakvo je to vino, zapravo?
Pét-Nat - svi bi da je pijemo, ali kakvo je to vino, zapravo?
Svaka flaša Pét-Nat-a je jedinstvena. Prirodno penušavo vino, koje odlično oslikava teroar sa kog dolazi. Vino, koje je nastalo samo, prirodno, u flaši.
Ima li zamene za bakar?
Ima li zamene za bakar?
U istoj nedelji saznali smo da je Evropska Unija dozvolila dalju upotrebu totala (glifosat) i ograničila upotrebu bakra od 2024. godine. Ovo mnogo govori o uticaju i…
Naturalno, biodinamično, organsko - Šta je razlika?
Naturalno, biodinamično, organsko - Šta je razlika?
Prirodna, biodinamička i organska vina su sve popularnija, ipak veoma mali broj ljubitelja je upoznat sa načinom poizvodnje ovih vina, kao i koje su osnovne razlike…
Nova saznanja o sumporu
Nova saznanja o sumporu
Oksidacija u vinu nastaje kroz dva procesa, gvožđe-fenoli i bakar-sulfhidril, od kojih je prvi daleko važniji.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.