O nama

O nama
Misija osnivanja sajta prirodnovino.rs je postojanje mesta za ljubitelje prirodnog, biodinamičkog i organskog vina i za sve one koje to interesuje. 

O nama

Ljubiteljima naturalnih, biodinamičkih i organskih vina nedostaje platforma na kojoj bi se našle zanimljive informacije, novosti,  kao i objedinjena znanja i iskustva iz ove oblasti . Misija sajta prirodnovino.rs je da ovu prazninu popuni.

U Srbiji, kao i u regionu, sve je veće interesovanje za vina sa minimunom intervencije i najvećim stepenom prirodnosti i sve je više novih vinarija koje na tržištu nude upravo takva vina. Osim toga sve je veći broj konvencionalnih vinarija koje počinju da proizvode vina na najprirodniji mogući način i žele da pređu na proizvodnju grožđa i vina po potpuno prirodnim principima, te su mnogima vinogradi u procesu prelaska na takvu proizvodnju, a neki su već i dobili sertifikate kao potvrdu organske proizvodnje.

Prirodnovino.rs se trudi da pomogne svima kojima je tema naturalnih vina zanimljiva da se snađu u tom svetu, da dobiju najnovije i najpouzdanije sadržaje od strane uredništva i vinskih stručnjaka, kako im ni jedna važna informacija ne bi promakla. U online prodavnici će biti dostupna široka ponuda kako domaćih (srpskih) tako i stranih naturalnih, biodinamičkih i organskih vina koja su čuvana po savetima stručnjaka na odgovarajući način. O tome šta su naturalna, biodinamička i organska vina, kao i o tome koje su razlike među njima, moći ćete da čitate vrlo detaljno na našem sajtu prirodnovino.rs

Mnogi pretpostavljaju da se pod zbirnim nazivom „prirodna vina“ nalazi samo prolazni bljesak u vinoteci, a koji će uskoro nestati kao zvezda padalica sa horizonta vinskog univerzuma. Mi pak tako to vidimo, da održiva poljoprivreda i vino bez aditiva nisu modni dodatak, već se pre proteklih sto godina dogodilo skretanje sa prvobitnog i zdravog razvojnog puta, iz čega moramo učiti. Tu treba naglasiti da naturalne/biodinamičke/organske vinarije nisu u ratu sa konvencionalnim, industrijskim vinarijama, sa kojima težimo ka kolegijalnom odnosu, budući da pripadamo istoj profesionalnoj zajednici. Ni među nama nismo svi počeli kao prirodni vinari na nivou na kom smo danas i imamo mnogo prostora za napredak.

Nismo trend, ako ni zbog čega drugog, ono što se iza većine trendova jasno može pokazati ekonomska računica kreatora, koja u suštini, zarad veće zarade, stalno smišlja nešto novo. Za nas je ovo život, naša veroispovest, i na osnovu naših uverenja, mi gajimo grožđe i pravimo vino, naravno i živimo od toga, ali je to naš poziv, a ne zlatni rudnik.

Tokom proteklih 100 godina, promenili su se profesionalni temelji vinogradarstva i vinarstva, a organsko znanje akumulirano tokom 7-8 hiljada godina gotovo je potpuno uništeno i postavljeno na nove temelje.

Ovde predstavljene vinarije su mnogo toga promenile u pristupu proizvodnje vina kao i primeni znanja i iskustava prikupljanih vekovima, a efekti takvog rada su vidljivi  kako u njihovoj oblasti, tako i u oblastima gastronomije i turizma. ,U svetu se sve više menjaju navike i trendovi potrošnje vina, koje oživljavaju inovativne vinarije, zarad potrošača koji su u stalnoj potrazi za nečim novim.

Vinarije koje proizvode naturalna, biodinamička i organska vina biraju taj put najčešće iz dva razloga:

  1. I sami vinari vole da konzumiraju vina na kojima se kroz grožđe lepo izražava uticaj teroara i koja se pripremaju bez aditiva i sa minimunom intervencije. 2. I sami su zaljubljenici u prirodu i jedina opcija za njih je da vinograd održavaju na način koji će biti prirodno održiv i sa najmanje  negativnog uticaja na ekosistem.

Kako su vinarije, vinari i njihova vina koja se proizvode po pomenutim principima krajnje neobični i ekstravagantni na svoj način, tako će ih i sajt prirodnovino.rs predstavljati na jedinstven način, stavljajući u fokus upravo prirodu i ljude koji u njoj žive i stvaraju u skladu sa njom.

Upoznajte naš tim

Naši članovi

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.