Retke sorte grožđa: Bakator

U Srbiji Bakator, nekada popularna sorta grožđa, u čistim zasadima ima jedino Oskar Maurer: u starom u Hajdukovu i novom na Fruškoj gori.
Retke sorte grožđa: Bakator

Poreklo

Bakator spominje se već u 18. veku. Neposredno pre filoksere proizvodilo se kao stono grožđe i izvozilo iz Srbije za Nemačku i Švajcarsku. Po nekim mađarskim podacima rađa i do 37 tona po hektaru. U Srbiji je u čistim zasadima ima jedino Oskar Maurer: u starom u Hajdukovu i novom na Fruškoj gori. Jedno od najboljih mađarskih sorti grožđa, koje se smatralo glavnom sortom Ermeleka. Nedavno otkriće vinske regije Ermellek, da je sorta poreklom upravo iz te regije, pozitivno uticalo na potražnju za ovom sortom.

Čak ni filoksera, pa ni masovno rasprostranjene direktne sorte nisu mogle da je istisnu iz Ermeleka. U početku je glavni razlog njegovog nestanka bila neorganizovanost vinogradara, nezainteresovanost i zaštita sorti.

Udruženje Bakator osnovano je 26. maja 2017. godine u cilju promocije jedinstvenih mađarskih sorti grožđa. Članstvo je činilo 7 vinara i 2 počasna profesionalna pokrovitelja, pa su između ostalih bili Lorand Hajt, Ištvan Bartoš, Oskar Maurer, Zoltan Malik, Ištvan Benče, Laslo Andraši i Krisztijan Sas, kao i Pal Kovač i Lajoš Ambraš.

Karakteristike

Snažno raste. Njegovi štapovi su debeli, razmaknuti, braonkastocrveni i prugasti. Njegovi pupoljci su srednje veliki, suženi, blago vunasti. Listovi su mu veliki, okrugli, petokraki. Boja mu je sivo-zelena, površina mu je umereno mehurasta. Grozd mu je srednje krupan, plećast, razgranat, nepravilnog oblika, umereno gust ili rastresit. Bobice su srednje veličine, okrugle, debele kožice, tačkaste, meso sočno, veoma prijatnog ukusa. Sorta je inače srednjeg prinosa. Ne trune.

Teroar

Daje dobar kvalitet samo pod povoljnim uslovima. Sazreva tek sredinom oktobra. Zahteva dobro, bogato tlo, toplu, zaštićenu lokaciju.

Vino

Njegovo vino je ukusno, mirisno žućkasto, bogato kiselinama sa odličnim zelenkastim ukusom. Vinu Bakator treba 6-8, pa čak i 15 godina da razvije svoj odličan ukus, a njegova dobra reputacija je u velikoj meri ugrožena ako se ranije pusti u promet. Iako  njeno vino polako sazreva, ali u godinama sa optimalnim vremenom može da proizvede legendarna vina.

Najbolja prirodna vina

Maurer Bakator 1909

Maurer Crazy Lud orange

Maurer Pet Nat

 
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.