Nova Francuska u čaši

Hyatt salon vina 08.12.2022 Masterclass je bio zanimljiv prikaz vina. Po prvi put odabrana publika mogla je da se upozna sa vinima koja ne možemo lako pronaći u svakodnevnoj ponudi.
Nova Francuska u čaši

Masterclass & ekskluzivna degustacija vina “Nova Francuska” svetskog vinskog eksperta Stjuarta Pigota -održan je u četvrtak 08. decembra u Beogradu.

Od Marziano Abbona iz mesta Dogliani imao sam priliku da probam vinsko grožđe dolcetto i 2 nebbiolo grožđa u etiketi Barolo, a vina su izuzetna: prirodne structure, divnih kiselinskih struktura. CP Maltus vinarija iz Bordoa ima vina gde dominiraju merlo i kaberne fran a vina su pitka i dugog trajanja. Pored ostalih vina iz te regije moj prvi odabir. Dve austrijske vinarije su me posebno privukle: Leth sa sortom grüner veltliner više od 4 berbe, rajnski rizling i izuzetno retka sorta crveni grüner specifične boje pokožice. Iz njega proističe autentično belo vino. Bründlmayer je meni najdraže belo vino od iste sorte. Njihova penušava vina su izuzetna. Pio sam prvi put vina iz amfore portugalske vinarije Rocim: uglađena, plišasta od grožđa čija imena do sad nisam znao. Od iste vinarije probao sam I Alicante Bouchet iz magnuma, koje je izuzetne pitkosti. Cahors ili u izgovoru Kaor je mala regija iz koje je izvorno grožđe Malbec, pio sam 2 divna vina. Iz Languedoc regije u Francuskoj pio sam Game u tri verzije, a za kraj je ostao muscatel. Vinarije Casa Ermelinda, fortifikovano vino boje konjaka izuzetnih aroma zrelosti, kore naranče i začinskih nota. Sva ova vina bila su više cenovne kategorije. Iako nikad nisam vezivao vina i njihovu cenu direktno, tako je bilo i danas. Posebno iskustvo jednom u godini.

Piše: Ivan Kruljac

Nova Francuska u čaši
Nova Francuska u čaši
Nova Francuska u čaši
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.