Kome treba još jedan kaberne sovinjon?

Ovu godinu Branislav Anđelić, vlasnik vinarije Plavinci ocenjuje kao vrlo čudnu. Anđelić kaže de sa Plavinci umnogome razlikuje od drugih vinarija. Zakon dozvoljava upotrebu čak 49 hemikalija i postupaka u proizvodnji konvencionalnih vina. Oni u Plavincima ih ne koriste. Vino se pravi od retkih sorti grožđa i ne liči na bilo koje drugo vino koje ste do sada probali. Crveno vino „Indigo“ je od sorte Regent, koju jedini gaje na Balkanu, a belo vino „Ćilibar“ od sorte Panonia od koje vino prave samo tri vinarije u Srbiji.
Kome treba još jedan kaberne sovinjon?

-- Sve do nedelju dana pred berbu delovala je da će biti najbolja godina u istoriji, a onda je pala kiša. Morali smo da beremo, grožđe se napilo vode, razradilo se malo. Zdravo je bilo grožđe, ali kiseline i šećeri su malo opali. Videćemo šta će od njega da bude – govori Branislav o 2022-oj godini.

Kada ga pitamo za jedinstvenost i razgovaramo o tome po čemu se razlikuje vinarija Plavinci od drugih, Anđelić kaže da ima više razloga zbog čega misli da se razlikuje, i da je to baš jedan od njegovih ciljeva.

-- Cilj je razlika od drugih naravno. Iz dva razloga, jedan je marketinški – kome treba još jedan kaberne sovinjon?Apsurdno, zar ne? Drugi, zato što želim da donesem na tržište nove ukuse i mirise. Vi kao žena, zamislite da biste morali da nosite isti model cipela celog života? Poludeli biste. Stalno mora de se proba nešto novo. Ja sam izabrao sorte koje drugi ljudi ne gaje, to je taj marketinški deo, donošenje novih ukusa i mirisa s nečim što drugi nemaju. Drugi razlog što sam odabrao ove sorte, jer su otporne na bolesti. Ja ne samo što radim redukovano prskanje, ja uopšte ne prskam. Samo sredstvima dozvoljenim u organskoj proizvodnji, ali ove godine nije bilo nije jednog prskanja. Lakše se radi, jer sve radim sam – objašnjava Anđelić.

Što se tiče ponude, Indigo crveno vino iz sorte regent iz 2020 je novo na tržištu. Ima dosta kiselina, interesantno vino, sa 12,5 odsto alkohola, što je opet interesantno, jer ovo vino bude inače sa oko 14 odsto alkohola. Ono što je ove godine interesantno, kaže Anđelić, iako nije potpuno spremno, je pét-nat iz 2022 godine od tamjanike. Treba mu još koji mesec, dodaje, ali i sad može da se pije. A sa njegovim mišljenjem ne samo da se slažemo: pét-nat vinarije Plavinci iz 2022 godine je definitivno najbolji pét-nat koji smo probali na ovogodišnjem festivalu Terroirs. Piše: Margareta Tomo

Kome treba još jedan kaberne sovinjon?
Kome treba još jedan kaberne sovinjon?
Kome treba još jedan kaberne sovinjon?
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.