Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Upitnik magazina prirodnovino.rs

Posle veoma izazovne godine poslali smo našim vinarima upitnik za 2022 godinu. Hteli smo dobiti opštu sliku stanja, međutim čitajući odgovore smo svhatili, kako je svaka vinarija priča za sebe, kako vinari različito pristupaju pitanjima i svom poslu, i kako je to u stvari lepo i predstavlja veliko bogatstvo. Pitanja su bila identična za sve. Prvo objavljujemo odgovore vinarije Imperator, tj glavnog menadžera vinarije, Đurđe Katić. Ona je između ostalog istakla: Doživeli smo kolektivno kvalitativni rast u svakom segmentu.
Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Upitnik magazina prirodnovino.rs

• Na skali od 1 do 10 kako ocenjujete 2022 godinu?

Čista desetka. Godina puna izazova.

• Šta je najveća vrlina godine?

Pokazala je sve pritajene slabosti. Dosta introspekcije i unapređenja u vinogradu i podrumu. Doživeli smo kolektivno kvalitativni rast u svakom segmentu.

• Šta je najveći izazov?

Ostati dosledan i fokusiran u svakom trenutku i svakom segmentu posla.

• Kojoj sorti je najviše odgovarala godina?

Kod nas najviše merlou, sili i sovinjonu belom.

• Koja sorta je patila?

Grašac i vranac.

• Možemo li pretpostaviti koja Vaša vina će biti najbolja iz 2022 godine?

Sva koja proizvedemo. Zašto? Proizvodnji grožđa pristupamo sa samo jednim ciljem – vrhunski kvalitet i tačna zrelost u vreme berbe. Ove godine je ovo podrazumevalo vrlo rigorozne prebire i skidanje roda u vinogradu kako bismo dobili vrhunsku sirovinu. To nas je kostalo 30% roda manje, ali kod nas kvalitet nema kompromis.

• Na koju etiketu ste trenutno najponosniji (iz bilo koje godine)?

Svaka ima svoju istoriju i posebnu emociju. Nekako vino koja od vas najviše traže posvećenosti izazivaju i najdublje emocije, kao što je recimo Decivs i Constantivs. Sa druge strane, vrlo smo ponosni na nova vina od autohtonih sorti Grašac i Sila Nika. Naš rizling rajnski Valerius je vino koje nas svaki put ostavi bez daha kada otvorimo boce koje su iz 2015 ili 2012, to vino je zaista svevremensko i posebno raduje što je tržište to počelo da prepoznaje. Nedavno je Qvintillvs (merlo/malbek) dobio 90 poena od James Sucklinga što je dodatna potvrda da crne sorte itekako mogu da daju sjajna vina na Fruškoj gori što je često predmet diskusija.

Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Upitnik magazina prirodnovino.rs
Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Upitnik magazina prirodnovino.rs
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.