Imperator - pionir biodinamičkog uzgoja loze

Ova godina je jako čudna, pošto je rod prepolovljen, ali mislim da će kvalitet biti dobar, priča nam u razgovoru predstavnik vinarije Imperator na Terroirs-u u Beogradu početkom decembra prošle godine. U zasadima Imperatora neka vina su kasnila po mesec dana u berbi, a neka su poranila. Veliki je to izazov bio, kažu. U Imperatoru su istakli, ne treba se razlikovati po svaku cenu, ali oni se ipak razlikuju: imaju sertifikat Republike Srbije i Evropske Unije, i jedini imaju sertifikat Demeter u Srbiji.
Imperator - pionir biodinamičkog uzgoja loze

Vlasnik vinarije je Branko Zečević, rođeni Sarajlija koji dugo živi i radi u Velikoj Britaniji, ništa nije prepustio slučaju. S idejom za biodinamičku proizvodnju, kupio je još dosta zemlje oko vinograda kako bi teren izolovao od potencijalnih zagađivača. Posebna pažnja posvećena je dizajnu etiketa, čak je napravljen i originalni font za nazive vina, a onda su stigla i prva odlična vina iz berbe 2012, koja su za kratko vreme stekla brojne poklonike u Srbiji i inostranstvu. Spojem dve ljubavi, prema istoriji i vinu nastala su organskiha vina nazvana po rimskim imperatorima rođenim na našim prostorima.

Organska vinarija Imperator prva je započela biodinamičku proizvodnju grožđa na južnim padinama Fruške Gore gde je još pre XVII vekova rimski imperator Probus podigao prve zasade vinove loze van teritorije današnje Italije. Proizvodi grožđe i vina sa organskim sertifikatom EU, nudi izuzetan i jedini malbek iz Srbije, a nazivi etiketa vina su po imenima rimskih careva rođenih na ovim prostorima. Vinarija sa degustacionom salom je u mestu Rakovac na Fruškoj Gori, na obodu Nacionalnog parka, a u neposrednoj blizini Dunava.

Ceo vinograd se vodi po strogim principima organske proizvodnje grožđa po zakonu Republike Srbije i EU uz primenu principa biodinamike. Očuvanjem čistog  zemljišta verujemo da vinovoj lozi dajemo mogućnost potpuno prirodnog rasta i razvoja što joj omogućava rađanje ekološkog grožđa. Prva polovina zasada podignuta je 2009. godine, a druga devet godina kasnije na potezu Netin kraj Erdevika, od početka sa idejom biodinamičkog gajenja grožđa. Kao monolitna celina, zauzimaju devet hektara, 2.5 hektara starih i 6,5 novih zasada. Nalaze se na nadmorskoj visini 140-160 metara. Dobro osunčane i provetrene površine pokrivene su sortama Traminac, Sauvignon blanc, Rajnski riesling, Merlot, Malbec, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Prokupac, Sila, Italijanski rizling, Vranac. Svaka sorta zasađena je u više različitih klonova, dok u mladom vinogradu iz 2018. godine po prvi put imamo i rezistentne klonove internacionalnih sorti vinove loze.

 

Imperator - pionir biodinamičkog uzgoja loze
Imperator - pionir biodinamičkog uzgoja loze

Grožđe se bere ručno u vinogradu, vino prolazi kroz minimalne tretmane u vinariji kako bi se sačuvao što prirodniji karakter vina, te dala prilika sorti i podneblju da daju svoj izraz.

Nakon detaljnih kontrola i pozitivnog izvešataja prvi put organski sertifikat dobili smo 2015 godine. Sertifikacija je rađena po organskim regulativama R. Srbije i EU. Na etiketama naših vina stoji jasna oznaka da se radi o organskim vinima u formi zelenog listića koji je univerzalan znak prepoznavanja organskih proizvoda na nivou celog sveta kao i oznaka RS-BIO- 154 koja upućuje da se radi o organskom vinu iz R. Srbije. Organsko vinogradarstvo i vinarstvo bazirano je na organskim prinicipima gajenja grožđa i proizvodnje vina, ali za nas, pored toga, predstavlja pre svega stanje svesti pa onda svu ostalu primenu različitih mera na samim vinogradima i proizvodnji vina. Organski principi bazirani su pre svega na povratku prirodi i zemlji sa idejom prirodnog gajenja grožđa i proizvodnje vina. Vinogradarenje po organskom principu podrazumeva apsloutno odsustvo bilo kakvih pesticida i herbicida te upotreba istih nije dozvoljena ni pod kojim uslovima, čak i kada se suočavate sa mogućnošću da izgubite celu berbu, dok sa druge strane zahteva izuzetno učešće čoveka u vinogradu. Verujući da je u životu kao i u prirodi sve stvar dobre energije našu organsku proizvodnju grožđa i vina konvertujemo na 100% biodinamički princip za koji verujemo da je pravi pristup našem grožđu i vinu.

Demeter sertifikat

Etiketa Claudivs 2021 postalo prvo sertifikovano biodinamičko vino u našoj zemlji. Ovaj stoprocentni sovinjon blan, nastao od grožđa iz biodinamičkog vinograda u Erdeviku, dobio je oznaku međunarodne sertifikacione kuće Demeter, a koja potvrđuje da su u gajenju grožđa i stvaranju vina dosledno primenjene biodinamičke prakse. 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.