Rejon Tri Morave

Tri Morave je vinski rejon u centralnoj Srbiji koji obuhvata slivove tri reke Morave, Zapadne Morave, Južne Morave i Velike Morave.
Rejon Tri Morave

 

Rejon Tri Morave obuhvata ukupno 9 vinogorja: 

paraćinsko, 

jagodinsko, 

jovačko, 

levačko, 

temnićko, 

trsteničko, 

kruševačko, 

župsko 

ražanjsko.

Prostiranje

Rejon Tri Morave nalazi se u centralnom delu Srbije, u donjem slivu Zapadne Morave, donjem slivu Južne Morave i gornjem slivu Velike Morave i njihovih pritoka. Oivičen je planinama sa zapadne i severne strane, i to su Gledićke planine i Bešnjaja, sa južne strane planine Goč, Željin, Kopaonik i Jastrebac i sa istočne Beljanica, Kučajske planine, Rtanj i Ozren. Rejon Tri Morave obuhvata teritoriju u opštinama Trstenik, Rekovac, Varvarin, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Ćićevac, Kruševac, Aleksandrovac, Ražanj, kao i male delove opština Brus i Aleksinac. Zauzima površinu od 286 929,90 ha, gde je najveće Kruševačko vinogorje. Na osnovu podataka iz 2012. godine, u rejonu Tri Morave ima 7.529 ha vinograda, pri čemu se najveće površine pod vinogradima nalaze na teritoriji opština Trstenik, Kruševac i Aleksandrovac. Vinogradi se uglavnom nalaze na blagim do umereno strmim položajima na nadmorskoj visini između 200 i 350 metara. U Župskom vinogorju se vinogradi nalaze u pojasu do 650 metara.

Zemljište

Preovlađujući tipovi zemljišta su smonica, aluvijalno tlo i gajnjača, ali se u zavisnosti od položaja mogu javljati i drugi tipovi zemljišta. Regija Župe aleksandrovačke pripada pojasu sa umerenom kontinentalnom klimom sa odlikama mediteranske klime. Zime su blage, sa malo snega, dok temperature retko padaju ispod -10 stepeni Celzijusa. Zato i ne čudi što se u ovom kraju stanovništvo već vekovima bavi vinogradarstvom. Najsušniji period godine je od aprila do juna, dok su jeseni sunčane i suve, što naročito pogoduje poznim sortama poput prokupca.  

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 18.129 gazdinstava poseduje vinograde. Najveće površine pod vinogradima se nalaze u opštini Trstenik.

Sorte: merlo, kaberne sovinjon, italijanski rizling, prokupac, frankovka, pino noar, tamjanika, rajnski rizling, šardone

Zanimljivosti

- Baš kao što je tradicija u čitavom pojasu Mediterana, tipični uzgojni oblik loze u Župi je od davnina bio župski kondir, koji se pokazao i kao najpodesniji za sortu prokupac obzirom da joj je potrebno dosta sunca tokom celog dana. U lokalnom dijalektu, takvi čokoti se nazivaju "gidže" i nije retko na pojedinim parcelama pronaći vinograde sa gidžama starim između 50 i 120 godina.

- U Župi se još uvek mogu pronaći jedinstvena sezonska vinogradarsko-vinarska naselja zvana poljane. Poljane su gradili vlasnici vinograda iz sela Gornje Župe kako bi mogli u njima boraviti u periodu radova u vinogradu. Poljane su nastale još u srednjem veku, mada današnje poljane potiču najvećim delom sa kraja 19. i početka 20. veka. Arhitektonski, to su vinogradarska naselja zbijenog tipa sa uskim sokacima i malim centralnim trgom. Vinski podrumi su sagrađeni od blata, kamena, nepečene cigle, a u ređim slučajevima i od drveta. Poljane sa svih strana okružuju grad Aleksandrovac koji predstavlja centar župskog vinogorja. Do danas su sačuvane 24 poljane, a najpoznatije su poljane Lukarevina, Kruševica (čije postojanje se vezuje još za period cara Lazara (XIV vek)), Ježevica, Botunjska, itd...

Početkom XX veka vinari iz rejona Tri Morave imali su podrume kapaciteta do milion litara, jer je vino u tom periodu bilo od ogromne važnosti za regionalnu ekonomijju. Danas svedočimo ogromnim promenama u ovom rejonu, jer su i vinogorja Tri Morave bila pogođena velikim opadanjem površina pod vinogradima i gašenjem vinarske tradicije, ali je vinske renesansa koja je zahvatila celu Srbiju, vratila pitome, vinorodne brežuljke njenih centralnih delova na stazu slave.
 

Paraćinsko vinogorje

Prostiranje

Obuhvata relativno veliki prostor pobrđa sa desne strane Velike Morave – od Ćićevca na jugu do granice opština Ćuprija i Despotovac na severu.

Jagodinsko vinogorje

Prostiranje

Jagodinsko vinogorje obuhvata vinogradarske terene sa leve strane Velike Morave, u neposrednoj blizini grada Jagodine.

Jovačko vinogorje

Prostiranje

Jovačko vinogorje se nalazi s leve strane Velike Morave, južno od Jagodine.

Levačko vinogorje

Prostiranje

Levačko vinogorje se nalazi na severozapadnim padinama Juhora i u gornjem delu sliva reke Lugomir.

Temnićko vinogorje

Prostiranje

Temnićko vinogorje obuhvata vinogradarske terene na uzvišenjima sa desne strane Zapadne Morave, u njenom najnižem delu, sve do sastava s Južnom Moravom, kao i jedan deo pobrežja koji se odatle nastavlja, a nalazi se sa leve strane Velike Morave.

Trsteničko vinogorje

Prostiranje

Trsteničko vinogorje se prostire u okolini Trstenika, na brdskim terenima sa obe strane Zapadne Morave.

Kruševačko vinogorje

Prostiranje

Kruševačko vinogorje se prostire na valovitim i brdskim terenima na severnoj i južnoj strani od Kruševca.

Župsko vinogorje

Prostiranje

Župsko vinogorje se nalazi na uzvišenjima i brežuljkastim terenima Aleksandrovačke Župe.

Ražanjsko vinogorje

Prostiranje

Ovo vinogorje se prostire na obroncima planine Bukovik na istoku do reka Velike i Južne Morave na zapadu.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.