Knjaževački rejon

Knjaževački rejon je okružen sa svih strana planinama na prostoru gornjeg toka reke Timok, na teritoriji gradova Zaječar, Bor, Boljevac i Knjaževac.
Knjaževački rejon

Sastoji se od 4 vinogorja: 

borsko, 

boljevačko,

zaječarsko,

potrkanjsko.

Prostiranje

Knjaževački rejon se nalazi na prostoru oko gornjeg toka reke Timok i okružen je planinama. Knjaževački rejon obuhvata teritoriju u opštinama Zaječar i Knjaževac. Zauzima  površinu od 177 805,70 ha, gde je najveće Zaječarsko vinogorje. Na osnovu podataka iz 2012. godine, u knjaževačkom rejonu ima 1076 hektara vinograda. Vinogradi se prostiru na nadmorskim visinama od 220 do 400 metara, na umereno strmim do blagim nagibima terena.

Zemljište 

Preovlađujući tip zemljišta je smonica, a zastupljeni su u manjoj meri i gajnjača i drugi tipovi tla.

Zastupljenost proizvođača grožđa: U ovom rejonu 6.473 gazdinstava poseduju vinograde. Najveći broj vinograda se nalazi u opštini Zaječar.

Sorte

Rajnski rizling, kaberne sovinjon, italijanski rizling, šardone, pino noar, sovinjon blan, merlo, muskat hamburg, vranac.

Borsko vinogorje

Prostiranje

Borsko vinogorje zauzima severozapadni deo rejona u okolini Bora i predstavlja istočne i jugoistočne padine planine Crnog vrha.

Boljevačko vinogorje

Prostiranje

Boljevačko vinogorje zauzima pobrežje sa leve i desne strane Crnog Timoka i sastoji se iz ta dva odvojena dela.

Zaječarsko vinogorje

Prostiranje

Zaječarsko vinogorje zahvata pobrđe oko gornjeg sliva Timoka i donjih slivova Belog i Crnog Timoka i sastoji se iz četiri dela odvojena ovim tokovima.

Potrkanjsko vinogorje

Prostiranje

Potrkanjsko vinogorje obuhvata gornji i srednji tok Belog Timoka, na pobrđu oko Knjaževca, i sastoji se iz tri dela.

Slavu knjaževačkog rejona je decenijama širio poljoprivredni kombinat Džervin. Bogdan Aranđelović je davne 1922. godine posedovao 4,5 hektara vinograda. Zato je svog najstarijeg unuka Radula Bogdanovića poslao da se školuje u vinarskoj školi u Bukovu kod Negotina. Nakon završetka školovanja, Radul je predložio da se napravi vinogradarsko-voćarska zadruga kako bi se povećali proizvodni kapaciteti. Ubrzo su Bogdan i još 5 bogatih Knjaževčana uložili deo neophodnog novca, a nekoliko stotina malih akcionara iz Knjaževca i okolnih sela su uložili ostatak te je voćarsko-vinogradarska zadruga osnovana 27. marta 1927. godine. Već 1929. godine su prvu berbu obavili pod nadzorom jednog penzionisanog nemačkog enologa iz Vršca i Radula Bogdanovića. A onda je krenuo vrtoglav razvoj vinarstva na prostoru Knjaževca. Ovako počinje priča o Džervinu na osnovu usmenih kazivanja Radulovih potomaka... Posle Drugog svetskog rata je Podrum proširen, a privatna vinarska zadruga Džervin je prešla u državno vlasništvo. Radul Bogdanović je potom radio kao tehnolog u Tunisu, Navipu, Strumici i Velesu. 1960. godine, vinogradarsko-voćarska zadruga se spojila sa poljoprivrednim dobrom Timok i tako je formiran Zadružni podrum Džervin. Sam naziv Džervin govori čime se poljoprivredni kombinat bavio (DŽE= džemovi, R=rakije,VIN=vino). Tokom 90-tih godina XX veka, nastupili su mračni dani Džervina. Dolazi do pada proizvodnje i neuspešnih pokušaja da se očuva nekadašnji kapacitet. Neuspele privatizacije u prvoj deceniji XXI veka su dovele do daljeg urušavanja potencijala Džervina. Konačno, 2013. godine, sadašnji vlasnici preuzimaju kormilo nad Džervinom i kreću u postepenu revitalizaciju voćarske i vinogradarske proizvodnje.

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.