Upoznajte našeg ljubimca: Good boy Bruno

Good boy Bruno je lepršavi i zabavni organski Pét Nat penušavac koji podiže raspoloženje u svim situacijama. Napravljen je na bazi naše Selene (tamjanike), proglašene za najbolje organsko vino Balkana u 2021. godini, od koje je nasledio cvetne mirise, pre svega zove – piše Branislav Anđelić, vlasnik vinarije Plavinci iz Grocke.
Upoznajte našeg ljubimca: Good boy Bruno

Pét Nat je skraćenica za francuski izraz Pétillant Naturel što bukvalo znači prirodni penušavac. I nije nikakva novotarija. Metoda po kojoj se pravi Pét Nat se naziva méthode ancienne (starinski metod) ili méthode ancestral (metod predaka). Meni je ovaj drugi naziv draži, jer su Pét Nat penušavce pravili pretci današnjih vinara vekovima pre nego što je izmišljena šampanjska metoda. Metod predaka je jednostavan, može da se primeni bez skoro ikakve tehnologije, u malim ili velikim serijama. Pét Nat penušavci imaju bogatije arome i daju puniji osećaj u ustima pa su pogodni ne samo za aperitivno pijuckanje već mogu ići i uz ozbiljnu hranu. I prave se samo od grožđa, bez ikakvih aditiva. Stoga i naziv Pétillant Naturel.

Kako se pravi Pét Nat u vinariji Plavinci?

Mi smo u vinariji Plavinci ubrali potpuno zrelu i zdravu tamjaniku, izmuljali je i ostavili da otpočne vrenje u otvorenim kacama bez ikakvih aditiva, na prirodnom kvascu koji veselo živi na pokožici grožđa. Za Pét Nat se flašira vino dok vrenje nije još završeno i još ima šećera. Vrenje se onda nastavlja u flaši gde mehurići ostaju zarobljeni. I to je sve. Ili nije baš sve. U toku vrenja vina u kaci mehurići ugljen dioksida stalno mešaju širu/vino te u flaše sa vinom u vrenju dospeva i deo taloga. To je važno jer su u tom talogu i čestice kvasca koje nastavljaju vrenje u flaši. U metodi predaka taj talog se po završetku vrenja ne vadi iz flaše i to je stil koji obožava omladina. Talog izaziva burnu reakciju kod otvaranja, vino izleti sto na sat i pola se prospe. Ali nema veze, zabavno je. I sam doživljaj otvaranja je deo užitka. Good dog Bruno vina organske vinarije Plavinci talog delimično odstranjen, tako da ga slobodno možete otvorite za trpezarijskim stolom bez bojazni da ćete okupati goste. Mi u Plavincima pravimo organska vina, bez ikakvih dodataka. Ne smem da kažem „prirodna” jer naši konvencionalni vinari dobiju ospice na taj izraz, dok francuskim proizvođačima šampanjca uopšte ne smeta izraz prirodni penušavac (Pétillant Naturel). Svaka flaša Pét Nata je jedinstvena, slična drugima ali ne sasvim ista. Original. Zar nije uzbudljivo da, kada se flaša ispije, više niko nikada neće imati identični doživljaj, a svaka nova flaša vas ponovo vodi u jedinstvenu avanturu – objašnjava svoju filozofiju Anđelić.

+ SAVET VINARA

Good boy Bruno treba dobro ohladiti. Držite ga u frižideru, a pola sata pre serviranja gurnite u zamrzivač ili napunite kofu pola leda pola hladne vode i zaronite flaše u nju.

Upoznajte našeg ljubimca: Good boy Bruno
Upoznajte našeg ljubimca: Good boy Bruno
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.