Praznik kadarki u Amsterdamu

Craft wine Amsterdam organizuje veče kadarki u Amsterdamu 4. marta, a u ponudi jesu kadarke iz Srbije i to četiri Maurerovih i dve kadarke Ernea Sagmajstera.
Praznik kadarki u Amsterdamu

Kadarku opisuju kao malo poznatu sortu, koja se gaji u Mađarskoj, Srbiji i Rumuniji. Dodaju, da se ova sorta može naći i u Bugarskoj, po imenu Gamza. Njeno poreklo nije pouzdano utvrđeno, ali većina vinara govori da ona potiče iz okoline Skadarskog jezera.

Vina od kadarke izrazito su elegantna, nežno obojena. Kadarka najčešće miriše na crveno voće, u njoj se lako pronalazi miris crnih višanja, trešnje, brusnice, šljive, te maline i jagode - posebno dok je vino mlado. Često je prisutan i prepoznatljiv začinski, biberasti ton, a u sunčanim godinama nisu retki ni tonovi borovnice i drugog tamnog voća. Kadarka odlično podnosi odležavanje u drvetu, pogotovo kada je ono umereno i elegantno. Vina od kadarke imaju fine, delikatne kiseline, po pravilu su sveža, umereno puna, nežnih i mekih tanina. Dobre i kompleksne kadarke mogu da odležavaju i više od decenije.

U Srbiji kadarka je prisutna na obroncima Fruške gore i u okolini Subotice.

Gosti ove večeri će biti u prilici da probaju i vino Kadarka 1880, vinarije Maurer, koja potiče sa najstarijeg zasada, zasađena na brdu u Nosi 1880. godine. Zahvaljujući peskovitom tlu tipičnom za ovo područje, preživela je epidemiju filoksere. Ispod peska površine od 50 cm nalazi se lesno zemljište bogato glinom i krečom, što plodu 140 godina starih loza daje poseban mineralni karakter. "Težimo ka najvišem stepenu prirodnosti u vinogradarstvu i vinarstvu", ukazuje Oskar Maurer. Ova kadarka sazrevala 12 meseci u korišćenim buradima. Vino je flaširano sa sistemom gravitacije, bez dodatog sumpora. 

Uz vina će se služiti gulaš. 

Više vrsta kadarki možete naći i na našem webshopu.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.