Bikicki Uncensored – jedino naturalno vino ocenjeno od strane Dekanter magazina

Kerolajn Gilbi MW u novom broju čuvenog magazina degustirala je i ocenila petnaest reprezentativnih etiketa iz srpskih vinogorja – među njima jedno naturalno vino – Uncensored Traminac 2020 vinarije Bikicki. Đorđe Bikicki ističe, oranž od traminca nije nepoznata za Dekanter, jer 2021 godine je već nagrađivan zlatnom medaljom i sa 96 poena – i to berba iz 2018. Ovog puta međutim, kada su ga kontaktirali da pokaže nešto Kerolajn Gilbi, ipak se odlučio da to bude Uncensored iz neke druge berbe, I to iz 2020.
Bikicki Uncensored – jedino naturalno vino ocenjeno od strane Dekanter magazina

Magazin Dekanter u novom, februarskom broju objavio je dodatak na 16 strana o vinima Srbije. Činjenica da je najuticajniji svetski vinski medij posvetio veliki prostor vinima iz naše zemlje ogroman je podsticaj za naše vinare, koji iz godine u godinu na Dekanterovom ocenjivanju osvajaju sve veći broj zlatnih medalja. Za vinare, ali i za sve one koji prate našu vinsku scenu, najzanimljiviji deo ovog dodatka svakako je selekcija od petnaest reprezentativnih vina iz Srbije, koji je napravila Kerolajn Gilbi MW, vodeći ekspert za vina iz ovog dela sveta, piše vinoifino.rs.

- Ovo je degustacija sa neuobičajeno visokim ocenama, ali ne zaboravite da je ovo izbor među najboljim vinima koja Srbija nudi – zaključila je Kerolajn Gilbi MW.

Jedino naturalno vino koje se našlo na listi Kerolajna Gilbi jeste:

BIKICKI UNCENSORED TRAMINAC 2020 95 poena

„Ljupka ravnoteža svežine, voća i slankastih tanina, uz izražavanje egzotičnog karaktera traminca“, piše Kerolajn Gilbi.

-- Kada smo za Uncensored dobili 96 poena 2021 godine to je bio drugi najveći uspeh u istoriji srpskog vinarstva, maksimum je bio 97 pre toga – počinje razgovor Đorđe Bikicki.

Od tada je Dekanter prepoznao Uncensored, a sada, kada se država izborila za to mesto u časopisu (kupila mesto), i određivali su koja vina bi trebalo master of wine da proba, Bikicki je verovao u novu berbu, zato je poslao Uncensored iz 2020.

 

Bikicki Uncensored – jedino naturalno vino ocenjeno od strane Dekanter magazina
Bikicki Uncensored – jedino naturalno vino ocenjeno od strane Dekanter magazina
Bikicki Uncensored – jedino naturalno vino ocenjeno od strane Dekanter magazina

-- Nama traminac svake godine daje dobre rezultate. Najbolje što smo do sad dobijali, dobijali smo od traminca. Da li je reč o belom vinu, o oranž vinu ili kasnoj berbi, svaki put je izvanredna. Berba 2020 je umerenija maceracija od 6 dana – Oskar Maurer se odlučio za tu varijantu, nakon toga godinu dana je odležavalo u domaćim bačvama od 500 litara. Interesantno je da to vino ima 14,5 odsto alkohola, a 6,8 kiseline, što je za traminac vanserijsko. Vino je apsolutno u balansu – objašnjava Bikicki.

Bikicki vina se prave bez intervencije, sa divljim kvascima, minimalni sumpor se dodaje samo pred flaširanje.

-- Čini mi se da polako ulazi i oranž kao priznati stil vina, i Dekanter već priznaje ovu boju ovaj stil, polako ulazimo u mejnstrim – dodaje Bikicki, čija vina, pored Maurerovih moći će da probaju na salonu naturalnih vina - Raw Wine festivalu 12-13. marta 2023 godine u Parizu.

Bikicki Uncensored 2020 je dostupan na našem webshopu OVDE.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.