Vinarija Vujić

Porodica Vujić iz Velje Glave je 1833. godine nakon oslobađanja od Turaka započela da se bavi vinogradarstvom u Lukarevini. Poljana Lukarevina se pominje u srednjovekovnim zapisima kao Lukare, tada su se vinogradi na peharskim uzgojnom principu prostirali preko cele Lukarevine do kaludjerskog brda. Milenko Vujić je podigao svoj prvi podrum oko 1840. godine. Nekoliko godina kasnije njegova 4 sina su osnovali svoje porodice i za sebe pravili podrume.
Vinarija Vujić

Milenkov sin Nedeljko Vujić bio je nagrađen nakon srpsko turskog rata 1878. jer je ratovao kao trećepozivac, zbog toga je još iste godine kupio njegov podrum. Vlasnik i vinar Dejan Vujić rođen i odrastao u Švajcarskoj završio tamošnju specijalnu vinarsku školu, smer organskog vinogradarstva i vinarstva, bio je jako inspirisan od svog deda Bogdana slušajući njegove priče o njegovom dedu Nedeljku i ostalim predacima kako su se u prošlosti bavili vinarstvom, gde je rešio da renovira spomenuti porodični podrum kako bi pokrenuo vinifikaciju i registrovao vinariju 2017. godine. Vinarija Vujić primenjuje i orijentiše sav rad i proizvodnju prema drevnom srpskom kalendaru, prate prirodne cikluse kako u vinogradu tako i u podrumu. Njihova vina su obličena ukusima i mirisima terena i sedimenta odakle potiče vinograd zato što ne koriste razne supstance za poboljšanje vina i filtracije, samim tim Dejan želi da njegova vina budu dugovečna, razvijaju sopstven karakter i sačuvaju autentičnost župskog kraja.

 

Vinarija Vujić
Vinarija Vujić

Klima, teroar, sorte

U poljani Lukarevina im se vinogradi nalaze na 550 – 600 m.n.v. U neposrednoj blizini je i podrum gde vino odležava na prirodno hladnoj temperaturi. Župske poljane su nekada imale funkciju za prenoćište naroda dok vredno rade danima njihove vinograde ili u podrumu. Poljane su poznate po činjenici da čovek i vino stanuju pod istom objetkom i zajedno žive u simbiozi. Vinograde krase divlje biljke i okolo dominiraju razni parlozi u kojima vri od mikroorganizama koji pomažu da vinograd ojača sopstven imunitet, takođe i strma pozicija dobrotvorno deluje jer se zemlja brzo osuši, a usled dobrog provetravanja slabije su prisutne razne bolesti i gljivice, što omogućuje vinogradima da se štite na organski i homeopatski način, prosečno 3 do 4 puta preko cele sezone. Arhitektura Poljane u Župi seže još iz srednjeg veka, što se i pismeno u poveljima dokazuje. Podrum je od 50cm debelog kamena sazidan sa 2 mala otvorena prozora, koja omogućavaju promaju, odnosno hladan vazduh unutar podruma. Gornji sprat je sastavljen od trske, slame, gline, blata i drveta potpuno ekološki i materijali su uzeti iz neposrednog kraja za građu. Teške mehanizacije nikad ne mogu da zamene posvećenost i empatije čoveka prema zemlji. U vinariji Vujić se zato gusti vinogradi peharskog uzgoja obrađuju ručno ili sa manjim ručnim mašinama. Odgovorno se trude i rade sve da bi njihovo tlo ostalo vitalno i zdravo unutar zemlje. O njihovoj lokaciji i terenu su mnogo naučili i zapamtili od svojih predaka, što će i u budućnosti dalje biti preneseno iskustvo sa kolena na koleno. Uvek posvećuju pažnju tlu u parceli i simbiozi oko vinograda da bi opstojala biološka aktivnost. Ne žele velike parcele da spoje u jedan kompleks jer se protive monokulturi. Cilj im da sačuvaju već postojeći biodiverzitet i da rade po predačkom principu permakulture. Divlje voćke, žbunjeve, šume i mešovite poljoprivredne kulture utiču jako jer smanjuju štetočine u njihovim vinogradima. Uvereni su da gidža jedino samo najvrednijeg slugu hoće da počasti. Vredno služe i imaju razumevanja prema vinogradima, simptome i bolesti leče na biljnoj bazi uz kišnicu, jer je njihov cilj da čokot poboljša sopstven imunitet protiv štetočina.

Kako nastaju naša vina?

Kroz njihove usluge, pažnju i negovanje prema čokotima svake berbe bivaju obogaćeni od vinograda sa zdravim sastojcima i visokim ekstaktima u bobicama. Svaki vinar treba u potpunosti da se posveti vinogradu i da razvija empatiju prema toj biljci da bi učio od nje. Na kraju mi ljudi želimo nešto od nje, a loza bi inače mogla mnogo bolje i bez nas. Vinarija Vujić ne koristi sintetičko đubrivo i konvencionlne hemikalije u vinogradima, nego isključivo organske zaštite i minerale za poboljšanje azota i preventivu protiv štetočina. Cilj im je da što manje prskaju vinograd, prosečno 2 – 3 puta godišnje, a ima i sorte kao i godine gde prolaze samo sa jednim prskanjem. To je zato jer su izloženi od ujutru rano do uveče sunčanim zracima, zbog toga se rosa brzo suši, takođe im i strmi teren od 32% pomaže sa provetravanjem vinograda kao i jako slabim padavinama od maja do oktobra da se bave organskim vinogradarstvom i vinarstvom.

Vujić Tamjanika – Suvo vino zlatno žute boje, opojnih mirasa ruže, zove, tropskog voća i blage tanine. Odležalo je šest meseci Sur lie u Inox tanku. Rađena je gruba filtracija, vino sadrzi tatrate. Sadrži 13% alkohola.

Gmitar – Prokupac rubin boje, sa mirisom divlje maline, zrele višnje, borovnica, ribizle uz kompleksne tanine i dug after taste. Spontana fermentacija, maceracija 22 dana, 10 meseci odležava u 5 HT-5MT-5LT Barrique, sklapadnje i sedimentiranje u inox tanku. Flaširanje se vrši bez pumpe i filtracije. Sadrži 13.5% alkohola.

Oba vina Vinarije Vujić su dostupne na našem webshopu!

Foto: zupainfo.rs
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.