Vinarija Todorović

Vinograd i ja smo rasli zajedno. Otkad znam za sebe, to je mesto kom pripadam
Vinarija Todorović

 

Naš prvi vinograd posadio je moj otac 1995, iste godine kad sam se ja rodio. Odrastao sam u ovim redovima. Među čokotima sam prohodao, igrao se, sve više učio, iz godine u godinu sve više i radio. Vinograd i ja smo rasli zajedno. Otkad znam za sebe, to je mesto kom pripadam. Zavoleo sam ovo što radim toliko da sam poželeo da naučim još više o tome, pa sam završio Poljoprivredni fakultet u Zemunu, odsek voćarstvo i vinogradarstvo. Gajenje loze i pravljenje vina polako su prestali da budu samo mala porodična strast, postali su ozbiljan životni poziv. Prvu samostalnu berbu imao sam 2017. Bio je to znak za mog oca Slavišu da može bez bojazni da mi prepusti da vodim i vinograde i vinariju. Temelje koje je postavio svojim iskustvom, nadograđujem svojim entuzijazmom iz dana u dan, razmišljajući stalno o inovacijama, poboljšanjima i daljem razvoju. Od samog početka nismo odstupili od ideje da pravimo prirodna vina – iz sopstvenih zasada koje gajimo organski, a prirodi prepuštamo da vodi glavnu reč i u podrumu.

 

Vinarija Todorović
Vinarija Todorović
Vinarija Todorović

Klima, teroar, sorte

Naši vinogradi nalaze se na tri lokacije u ataru sela Lipovac, u opštini Ražanj, nadaleko poznatoj po svom odnosu prema prirodi i zasluženom statusu EKO opštine. I naše opredeljenje je organski pristup, a poštovanje i očuvanje prirode osnovni princip kojim se vodimo – zato smo ušli u proces sertifikacije za eko standard. Ali, želimo da idemo još dalje, težimo i biodinamici pa predano radimo na tome da naše imanje bude potpuno samoodrživo i da ga dodatno obogatimo raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama, kako bismo time obogatili i zemljište, i vinograde, a na kraju i sama vina.

Pod vinogradima trenutno imamo tri hektara, od kojih su dva u punom rodu, a ostalo su mladi zasadi koji uskoro stižu na rod. Smatramo da na našoj autentičnoj, izuzetno kvalitetnoj i plodnoj zemlji najviše od sebe mogu da daju upravo autohtone sorte sa našeg podneblja, zato smo se opredelili za Župljanku, Prokupac, Grašac, Tamjaniku... Želja nam je da ove domaće sorte predstavimo svetu u punom sjaju, u potpunosti prirodno odgajene kako bi dale zaista posebna, iskrena vina.

Kako nastaju naša vina?

Sva vina radim po osećaju, nema pravila koliko će biti duga maceracija, koliko ce odležavati tačno na talogu, u bačvi, boci… U svojim vinima želim maksimalno da istaknem teroar nase zemlje a u tome mi pomažu prirodni procesi koji se dešavaju u vinu jer ne dodajem nikakvu hemiju. Moja filozofija je jednostavna, prirodi pripomažem kako bih dobio najbolje groždje iz svojih vinograda što se odrazi na buduće vino, jer bez dobrog groždja nema ni dobrog vina! 

Iskreno verujemo u to da se prava prirodna vina prave u vinogradu. Zato, kada u podrum uđe pažljivo negovano i kvalitetno grožđe, nama preostaje samo da asistiramo prirodnim procesima – vina se rade po starim metodama, s minimalnim intervencijama, sa malo ili nimalo sumpora, uz praćenje mesečevih mena i drugih biodinamičkih principa. Potom odležavaju u drvenim bačvama velikih zapremina od sprskog hrasta i bagrema, od godinu do dve, uz podizanje taloga. Stari porodični podrum na našem imanju, za nas je mesto s posebnom, autentičnom atmosferom. Zato sve naše goste, nakon šetnje kroz vinograde, provedemo i kroz podrum, upoznamo ih sa našim načinom rada i, baš tu gde nastaju naša vina, zajedno uživamo u bogatim ukusima. Čekamo i vas!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.