
Nekada davno, kada bi mornari koji su u zoru plovili Dunavom uzvodno prošli između dve ade kod Grocke, ugledali bi sa leve strane brežuljke sa vinogradima koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo plavoj boji, od Plavog kamena kojim su tada vinogradi bili prskani, pa zato nazvaše te brežuljke Plavinci.
Ti vinogradi su u XX veku uglavnom ustupili mesto kajsijama, breskvama, trešnjama i jabukama, a ponajviše vikendicama nove srednje klase Beograđana. Ali, naziv Plavinci i nešto malo vinograda su ostali.
Tokom 2008. godine mala parcela u Plavincima je oteta od korova, a 2011. godine jedna mala garaža pretvorena je u vinariju Plavinci. Prvo vino ugledalo je sunce 2014. godine.



Klima, teroar, sorte
Plavinci pripadaju Beogradskom vinogradarskom rejonu i u okviru njega Gročanskom vinogorju. Šta to znači?
Stroge inspekcijske kontrole garantuju da je vino proizvedeno u Plavincima od grožđa gajenog u Plavincima, kao i da je na ocenjivanju dobilo dovoljan broj bodova da se legalno nazove kvalitetno ili vrhunsko vino sa geografskim poreklom.
Kako nastaju naša vina?
U Plavincima pažnja se posvećuje svakom grozdu, svakoj flaši vina. Ručno se bere, cedi, flašira, etiketira. Trošimo i do deset puta više vremena po flaši. Ne jurimo za osvajanjem tržišta, već za srcima malobrojnih koji znaju da cene pravu stvar kad je probaju.
Proizvodnja u saradnji s prirodom
Organska i održiva proizvodnja
U Plavincima pažnja se posvećuje svakom grozdu, svakoj flaši vina. Ručno se bere, cedi, flašira, etiketira. Trošimo i do deset puta više vremena po flaši. Ne jurimo za osvajanjem tržišta, već za srcima malobrojnih koji znaju da cene pravu stvar kad je probaju.
Bez hemije u vinariji
Zakon dozvoljava upotrebu čak 49 hemikalija i postupaka u proizvodnji konvencionalnih vina. Mi ih u Plavincima ne koristimo.
Vino se pravi od retkih sorti grožđa i ne liči na bilo koje drugo vino koje ste do sada probali. Crveno vino „Indigo“ je od sorte Regent, koju jedini gajimo na Balkanu, a belo vino „Ćilibar“ od sorte Panonia od koje vino prave samo tri vinarije u Srbiji.
Dobro i za vegane
Da li ste znali da se vina bistre jajima, mlekom, ribljim mehurom, svinjskim i goveđim želatinom koji svi ostaju u vinu. Mi ne koristimo životinjske proizvode ni u vinogradu ni u vinariji. Naša vina su 100% vegan.