
Koloman Enjingi u Hrnjevcu je, na obroncima Krndije, prvu vinovu lozu posadio još 1890. Danas u celom kutjevačkom i požeškom kraju znaju da je on tada prvim čokotima graševine i kadarke utemeljio najprestižniju porodičnu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na celom tom području.
Ljubav prema vinogradima i tajnama vlastitog podruma uspeo je preneti na sina Martina, a ovaj je u porodični posao uveo i svoga sina, Kolomanova unuka Vaclava. Treća generacija Enjingija je tokom burnih političkih i ratnih vremena uspela očuvati svoje porodično gospodarstvo.



Konačno, 1957. praunuk Ivan preuzeo je vinograde sa oko 2.000 čokota vinove loze. Ivan je marljivo razvijao proizvodnju, a 1972. prekinuo je dotadašnji poslovni običaj prodaje vina u bačvama i ponudom vina isključivo u bocama hrabro zakoračio u potpuno novi period tradicionalnog porodičnog posla.
Njegova se strategija pokazala poslovno učinkovitom. Nastavio je raditi i stvarati sledeći vlastitu filozofiju i oplemenjujući svoju najveću ljubav, ljubav prema prirodi,vinogradima,vinu...
U tržišnoj okolini što nas okružuje, znalački usmerava energiju koju je u porodici oplemenio celi vek iskustva i efikasno nastavlja razvijati hrvatski vinski brend.
Klima, teroar, sorte
Porodica Enjingi danas obrađuje 50 hektara vinograda na položajima Hrnjevac,Venje i Mitrovac u Kutjevačkom vinogorju.
Vinogradi, prosečne starosti 15 godina, podignuti su na osunčanim, južnim obroncima Krndije na izuzetnim ilovastim, peskovito-ilovastim i kamenitim tlima, na podlozi od škriljevca i granita. Vinogradi stariji od 35 godina brižno se čuvaju zbog izuzetne kvalitete koju daju, a novi nasadi se podižu u gustom sklopu, do 8500 trsova po hektaru.
Takav način uzgoja omogućava opterećenje manje od kilogram grožđa po trsu i postizanje visokog kvaliteta vina. Niski prinosi, 7-8 tona po hektaru, a u specijalnim berbama (kasne berbe, izborne berbe) i manji od 5 tona po hektaru izvlače najbolje iz sorata graševine, rajnskog rizlinga, zweigelta, pinota crnog, pinota sivog, traminca mirisnog, sauvignona, cabernet sauvignona, merlota i rizvanca.
U želji da vina budu što verniji odraz tla, podneblja i tradicije, a takođe i izvor zdravlja za uživaoce, cela proizvodnja je postavljena po ekološkim principima.
Izuzetno povoljni klimatski uslovi, prirodno bogatstvo tla i racionalno gospodarenje omogućava proizvodnju bez upotrebe sintetskih mineralnih đubriva, a od zaštitnih sredstava koriste se samo klasična sredstva, bakar i sumpor u minimalnim količinama.
Kako nastaju naša vina?
Nastavljajući vekovnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina koju je nasledio od svojih dedova, Ivan Enjingi na rodnim obroncima Krndije, u srcu svetski poznatog Vinogorja Kutjevo, s čokota bere samo najbolje. Grožđe je to neopterećeno umetnim zaštitnim sredstvima, a vino dobiveno od njega posebno, sa svim karakteristikama podneblja, kakvo i priliči vinaru koji je Hrvatskoj doneo prvog zlatnog Decantera.
Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Nose eko markicu koja u savremeno vreme potvrđuje ono što je u porodici Enjingi prenošeno s kolena na koleno — poštovanje prema prirodi.
Bilo da izaberete vrhunsku graševinu, bele ili crne kupaže Venje, chardonnay, zweigelt ili neko drugo vino, uživat ćete u skladnosti i punoći vinske kapljice koju ćete pamtiti još dugo.
"Vino se stvara u vinogradu"