Vinarija Enjingi

"Vino se stvara u vinogradu"
Vinarija Enjingi

Koloman Enjingi u Hrnjevcu je, na obroncima Krndije, prvu vinovu lozu posadio još 1890. Danas u celom kutjevačkom i požeškom kraju znaju da je on tada prvim čokotima graševine i kadarke utemeljio najprestižniju porodičnu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina na celom tom području.

Ljubav prema vinogradima i tajnama vlastitog podruma uspeo je preneti na sina Martina, a ovaj je u porodični posao uveo i svoga sina, Kolomanova unuka Vaclava. Treća generacija Enjingija je tokom burnih političkih i ratnih vremena uspela očuvati svoje porodično gospodarstvo.

 

Vinarija Enjingi
Vinarija Enjingi
Vinarija Enjingi

Konačno, 1957. praunuk Ivan preuzeo je vinograde sa oko 2.000 čokota vinove loze. Ivan je marljivo razvijao proizvodnju, a 1972. prekinuo je dotadašnji poslovni običaj prodaje vina u bačvama i ponudom vina isključivo u bocama hrabro zakoračio u potpuno novi period tradicionalnog porodičnog posla.

Njegova se strategija pokazala poslovno učinkovitom. Nastavio je raditi i stvarati sledeći vlastitu filozofiju i oplemenjujući svoju najveću ljubav, ljubav prema prirodi,vinogradima,vinu...

U tržišnoj okolini što nas okružuje, znalački usmerava energiju koju je u porodici oplemenio celi vek iskustva i efikasno nastavlja razvijati hrvatski vinski brend.

Klima, teroar, sorte

Porodica Enjingi danas obrađuje 50 hektara vinograda na položajima Hrnjevac,Venje i Mitrovac u Kutjevačkom vinogorju.

Vinogradi, prosečne starosti 15 godina, podignuti su na osunčanim, južnim obroncima Krndije na izuzetnim ilovastim, peskovito-ilovastim i kamenitim tlima, na podlozi od škriljevca i granita. Vinogradi stariji od 35 godina brižno se čuvaju zbog izuzetne kvalitete koju daju, a novi nasadi se podižu u gustom sklopu, do 8500 trsova po hektaru.

Takav način uzgoja omogućava opterećenje  manje od kilogram grožđa po trsu i postizanje visokog kvaliteta vina. Niski prinosi, 7-8 tona po hektaru, a u specijalnim berbama (kasne berbe, izborne berbe) i manji od 5 tona po hektaru izvlače najbolje  iz sorata graševine, rajnskog rizlinga, zweigelta, pinota crnog, pinota sivog, traminca mirisnog, sauvignona, cabernet sauvignona, merlota i rizvanca.

U želji da vina budu što verniji odraz tla, podneblja i tradicije, a takođe i izvor zdravlja za uživaoce, cela proizvodnja je postavljena po ekološkim principima.  

Izuzetno povoljni klimatski uslovi, prirodno bogatstvo tla i racionalno gospodarenje omogućava proizvodnju bez upotrebe sintetskih mineralnih đubriva, a od zaštitnih sredstava koriste se samo klasična sredstva, bakar i sumpor u minimalnim količinama.

Kako nastaju naša vina?

Nastavljajući vekovnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina koju je nasledio od svojih dedova, Ivan Enjingi na rodnim obroncima Krndije, u srcu svetski poznatog Vinogorja Kutjevo, s čokota bere samo najbolje. Grožđe je to neopterećeno umetnim zaštitnim sredstvima, a vino dobiveno od njega posebno, sa svim karakteristikama podneblja, kakvo i priliči vinaru koji je Hrvatskoj doneo prvog zlatnog Decantera.

Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Nose eko markicu koja u savremeno vreme potvrđuje ono što je u porodici Enjingi prenošeno s kolena na koleno — poštovanje prema prirodi.

Bilo da izaberete vrhunsku graševinu, bele ili crne kupaže Venje, chardonnay, zweigelt ili neko drugo vino, uživat ćete u skladnosti i punoći vinske kapljice koju ćete pamtiti još dugo. 

"Vino se stvara u vinogradu"

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.