Vinarija Bikicki

Iskazati snagu našeg podneblja sa što manjim uticajima na prirodne procese
Vinarija Bikicki

BIKICKI VINA SU ISKRENA VINA, PLOD PRIRODE ČIJI SMO MI DOBRI ČUVARI

Uz svo znanje i ogroman trud koji ulažemo, suština Bikicki vina jeste u jedinstvenom teroaru na koji utiču zemlja, sunce, vetar, vazduh i sve ono što prati proces rasta i sazrevanja našeg grožđa na padinama Fruške gore. Zbog te jedinstvene magije prirode, koja se baš tu u srpskoj meki vina dešava, pravljenje vina s minimumom intervencije, koje mnogi određuju kao hrabrost, za nas je jedini pravi izbor.

 

Vinarija Bikicki
Vinarija Bikicki
Vinarija Bikicki

Klima, teroar, sorte

Suncem obasjano.
Rashlađeno povetarcem.

Na nadmorskoj visini od 140 do 220 metara, na padinama Fruške gore zagledane u moćni Dunav, na samoj granici sa Nacionalnim parkom Fruška gora, u periodu od 2010. do 2012. zasadili smo sorte traminac, pino griđo, sovinjon blan, crnu tamjaniku, pinot noir i merlo. Heterogeno, propusno i rastresito tlo, koje pretežno čini glina, i to gajnjača i smonica, uz prisustvo laporca, krečnjaka i vulkanskih stena, puno je kalcijuma i ne zadržava vlagu, te naše grožđe ranije sazreva i nakuplja više šećera nego u drugim predelima. To nam omogućava da dobijemo puna i ekstraktivna vina.
Više od 200 dana u godini naše grožđe greje sunce, dok ga sa Dunava hladi neprestani povetarac, donoseći nam topao vetar zimi, odnosno hladni u toku leta. Blizina lokalnog potoka u nižim delovima vinograda, daje nam pojavu plemenite plesni Botritys cinerea, uz pomoć koje, berući grožđe tokom kasne jeseni, dobijamo desertno vino Makana. Deo vinograda već tri godine obrađujemo poštujući organsku proizvodnju grožđa, a počevši od 2019. sve parcele za naša vina tretiramo istim merama. U zvaničnu sertifikaciju smo ušli početkom 2020.

Kako nastaju naša vina?

Uz pomoć čarolije.
Ne šalimo se.
Proces u podrumu podrazumeva produženu maceraciju belog grožđa (za oranž vina), fermentaciju isključivo na prirodnim kvascima, sa minimalnom količnom dodatih sulfita. Većina vina u podrumu odležava u raznim drvenim burićima, a odnedavno se nijedno vino ne filtrira. Ovakav proces proizvodnje vina naziva se low intervention. Na vinskom jeziku koji razume ceo svet, Bikicki vina bi se mogla opisati ovako:

Minimum intervencije
Maksimum kvaliteta
Vrhunski ukus

‍Bikicki grožđe je plod prirode čiji smo mi dobri čuvari. I nameravamo da budemo još bolji. Pod tim „mi” podrazumevam vinskog znalca, tehnologa Oskara Maurera, posvećenu vinogradarku Jelenu Burmudžiju i sve one koji brinu o našim vinogradima, grožđu i vinima u podrumu, ali i o daljem životu naših etiketa na tržištu. Ne izostavljam ni širu porodicu Bikicki, posebno svog oca i strica, zahvaljujući kojima sam prvi put zakoračio u vinograd i počeo da se bavim vinskim poslom, ističe Đorđe Bikicki. Ali ni užu porodicu Bikicki, iz koje je potekla inspiracija za jedinstvena vina poput slatkog traminca Makana i rozea od crnog pinoa Nadia, koja nose imena moje žene i ćerke, te crvenog vina Pinotte po našem krznenom članu porodice, i penušavca Victor, našeg najnovijeg člana porodice..

26 hektara

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.