MV Vinarija

MV Vinarija poseduje vinograde na šest hektara u jednom potezu u rejonu Tri Morave, Ražanjsko vinogorje, gde se uzgaja organsko grožđe, sertifikovano. Prema registru zvanično je Oaza iznad Kule Todora od Stalaća. U neposredoj blizini Tromoravlja, odnosno neposredno ispod vinograda su Južna i Zapadna Morava koje prave Veliku Moravu. Na samom početku Mojsinjske svete gore.
MV Vinarija

Tlo je sedimentno, krečnjačko, pravo vinogradarsko sa stalnim provetravanjem. Nadmorska visina od 250 do 300 metara a prostore se od istoka ka zapadu.

Naša vinska vizija

MV Vinarija posvećuje posebnu pažnju samoodrživoj proizvodnji grožđa u vinogradu, zdravom životu i očuvanju prirode, što nas je dovelo pre svega do organskih, prirodnih i biodinamičkih vina. Tako su nastala naša oranž vina, koji su u samoj suštini proizvod prirodnog procesa, vrenje isključivo na prirodnim kvascima, na onim donetim iz vinograda, bez drugih dodataka pa čak i ne retko bez sumpora. Inače ovakav proces proizvodnje je vroma star, na ovaj način radio je I moj deda. Sada proučavam načine na koji su se ta vina tada proizvodila, ne želeći da negiram napredak nauke, ali želeći da prirodnim procesima dajemo prednost.

 

MV Vinarija
MV Vinarija
MV Vinarija

Vina dobijena od belih sorti grožđa na način koji se proizvode crvena vina, produženom maceracijom bobica, nazivaju se oranž vina. Ona se nalaze u kontaktu sa pokožicom po nekoliko dana a u zavisnosti od moje vizije kao vinara, zdravlja grožđa koje dolazi iz vinograda, njegovog kvaliteta i od sorte samog grožđa. Ovakvom tehnikom dobija se puna ekstrakcija vina, ukusa i boje, a rezultati su punije telo, izražena punoća i struktura kao i pojačani ukusi, buke i boja. Oranž vina imaju ukus drugačiji od onoga što su prosečni konzumenti navikli. Najčešće se može opisati kao vina sa punijim telom, pojačanog utiska, često sa medenim aromama, imaju arome medenjaka, sa pečenim orašastim voćem, bukei aramatičnog bilja, začinskog bilja. Oranž vina mogu da poseduju tanine poput crvenih vina, mogu se dekantirati I ne treba ih hladiti, bar ne prehladiti. Oranž vino će iznenaditi na prvom susretu, a kasnije da li vam se sviđa ili ne, da li će te zavoliti ili ne, to će biti već neka druga priča, ali vas neće ostaviti ravnodušnim.

Produžena maceracija i duži kontakt sa pokožicom uz naznaku taninske strukture produžava vek vinu, a što dalje omogućava da se ne koristi sumpor, ostavljajući mogućnost koje vole tradicionalne tehnike taloženja ili pretakanja za uklanjanje taloga, ili ga više uopšte ne filtriraju. MV Vinarija svoja vina ne filtrira i ne bistri. U ovoj proizvodnji ne postoje ustaljena pravila, vina se rade na najprirodniji mogući način. Priroda zna često da odigra neočekivane poteze, pa iako se ova vina možda ne dopadaju svima, o njima će se glasno razmišljati i razgovarati, ali i istaći sposobnost vinara da najbolje grožđe iz dobre berbe pretvori u nešto dobro, drugačije, posebno vino.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.