Vinska promenada puna lepih boja

Lepo je bar na kratko otkloniti stvarnost, a Wine Jam u subotu 03.12.2022 mi je to i omogućio opravdavši svoje festivalsko ime jer na vinskoj promenadi bilo je puno dobrih vinskih boja.
Vinska promenada puna lepih boja

Nakon dugo vremena pio sam vina Franka Terpina iz regije Collio, Italija. Vina sa dodirom divlje prirode bila su dobar početak, a zatim Friuli i Denis Montanar doneli su mi kroz belo vino Sandrigo pitko vino posebne mekoće.

UOU iz Slovenije u napuštene vinograde uneo je novi dah i stvorio divna vina od malvazije do crvenog vina od 9 sorti grožđa. Takođe imaju i svoje maslinovo ulje.

U selu Rogljevo nedaleko od Negotina mladi Marko Obradović stvorio je izuzetno dobra vina: šardone kroz svežinu i mineralnost na najbolji način izražava ovo grožđe, vino od crne tamjanike suvo , aromatično i veoma pitko. Iz istog podneblja takođe mlada vinarka Kristina pored već poznatih vina donela je novo vino od sorte Game, koje je veoma dopadljivo.

Vinarija Kostić i njegov prokupac nova berba jedan od najboljih koje sam pio iz starog vinograda od 9 ari, a prvi put probao tamjaniku koja je 9 dana macerirana: strukture ukusa pčelinjeg voska.

I na kraju uvek se vraćam domu, u Srem. Đorđe Bikicki je iz banoštorskih vinograda doneo nove berbe u bocama, a meni su sovinjon i Sfera od pino noara i malo crne tamjanike bile najzanimljivije. Oskar Maurer takođe sa novim vinima i prepoznatljivim vinskim potpisom. Prvi put pio sam vino od nekultivisane sorte - divlja crnka. Iz vinarije Sagmeister nežna nova kadarka 2019 i Kadar kao muški opozit i nešto puniji ukus su ostavili utisak.

Za samo 10 godina vinari ovog podneblja su svemirski napredovali, mislim da su za ponos.Nisam ih sve pomenuo ali to je i dobro, ja sam stavio poneki ukras na jelku neka uz dobru volju i drugi nastave.

Piše: Ivan Kruljac

Vinska promenada puna lepih boja
Vinska promenada puna lepih boja
Vinska promenada puna lepih boja
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.