"Svhatio sam da trebam iz korena da menjam sve"

Laslo Boni, prvi čovek Vinarije DiBonis kaže da je trebalo da prođe dvanaest godina da svhati da treba iz korena da menja sve, ako hoće da pređe na organsku proizvodnju. On se odlučio na rezistentne sorte, a od sorte Nero je uspeo da napravi roze koji je dobio veliku nagradu u Mađarskoj.
"Svhatio sam da trebam iz korena da menjam sve"

-- 2005-e godine sam zasadio prve vinograde i u toku deset godine bar tri puta sam pokušavao da pređem na organsku proizvodnju i svaki put sam skoro stradao. Da li zbog toga što su mi nudili sredtsva koja su bila navodno sveta vodica, ili je godina bila toliko loša, kad nisam trebao pokušati. Trebalo je da prođe 12 godina da svhatim, da trebam iz korena da menjam sve: počeo sam da sadim rezistentne sorte -- govori Laslo Boni ukratko o istoriji vinarije DiBonis. 

Kaže da je mnogo  teže sa svetskim sortama.

-- Tek 2015 godine sam zasadio prve rezistentne sorte – tj. one koje su otporne na bolesti. Svake godine jedan deo vinograda pretvorim u rezistentnu, i tako obezbeđujem organsku proizvodnju, priča Boni.

Od sorti vinarija DiBonis ima sovinjon blan – postoji rezistentna varijanta, sorta nero iz mađarske, muskatnu, i neke još nepoznate sorte kod nas, kaže.

-- Kad je dobra godina uopšte ne treba prskati, ili samo pred cvetanje. Ove godine nikakav problem nisam imao. Uspeo sam da postavim navodnjavanje, moja loza je navikla na vodu i zbog toga bobice nisu pucale. Ja sam zadovoljan, kvalitet je ove godine mnogo dobar.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.