Šta je i kako se primenjuje Ravaz indeks?

Često čujem od kolega da za izuzetan kvalitet grožđa i dobijanje vrhunskog vina treba na čokotu ostaviti samo X kg grožđa. Ovo X se kreće od 0,75kg do 1,5kg po čokotu u zavisnosti koga pitate. Niko mi, međutim, kada odredi ovu količinu ne kaže koliki im je čokot: da li se pruža 0,7m ili 1,5m; da li ima 6 ili 16 rodnih lastara. Možda oni to i znaju, ali bez tog podatka recept im je kao oni iz starih kuvara: onda stavite u vruću rernu i pecite dok se ne ispeče.
Šta je i kako se primenjuje Ravaz indeks?

Oni u stvari pričaju o ravnoteži čokota, a to je već naučni pojam, dobro istražen i dugo primenjivan. Radi se o ravnoteži između vegetativnog (granje, lišće) i reproduktivnog (grozd) razvoja čokota.

Ukoliko imate premalo grožđa za količinu granja i lišća čokot je prebujan. Zakloniće grozdove od sunca i usporiti njihovo sazrevanje. Ukoliko imate previše grožđa u odnosu na granje i lišće neće moći da se u dovoljnoj meri odvija fotosinteza i grožđe će ostati nezrelo.

Prvi indeks idealnog odnosa granja/lišća i grozdova razvio je Nelson Šaulis još 1966, a posle njega se razvila čitava grana nauke koja samo ovo proučava (potražite na scholar.google.com pod "pruning weight ratio").

Danas se najviše koristi takozvani Ravaz indeks, a to je odnos između težine ovogodišnjeg roda i težine lastara skinutih u zimskoj rezidbi naredne godine. Taj odnos treba da bude od 5 do 9, u zavisnosti od sorte i uzgojnog oblika.

U praksi, obeležite 25 do 50 tipičnih čokota rasprostranjenih po celom vinogradu. Ukoliko je očigledno da su neki delovi parcele bujniji od drugih (prelazak na drugu vrstu tla, različito oceđivanje) tretirajte svaki takav deo parcele kao posebnu celinu. Dan pred berbu uberite grožđe sa obeleženih čokota i zabeležite težinu. Pre redovne zimske rezidbe orežite obeležene čokote i izmerite težinu. Podelite prošlogodišnju težinu iz berbe sa težinom orezanih lastara. Na osnovu tih rezultata možete razviti strategiju za zimsku rezidbu: da li treba da ostavite više ili manje rodnih okaca nego prošle godine, da li ćete regulisati prinos brojem rodnih okaca, ili ćete skidati grozdove posle cvetanja, ili ćete imati oštriju/blažu rezidbu na zeleno, ili ćete sve to kombinovati.

U zavisnosti od veličine i bujnosti vaših čokota možda ćete otkriti da kod vas treba ostaviti 0,5 kg grožđa po čokotu, a možda i 2 kg. Ove brojke jedino imaju smisla u odnosu na težinu iz zimske rezidbe. Naučnici upozoravaju da je praksa drastičnog smanjivanja roda mimo ovih standarda pogubno za zdravlje čokota. Indeks ispod 5 povećava šansu za razvoj bolesti, iscrpljuje zemljište, dovodi do rehuljavosti grozdova i slabi stablo čime se smanjuje životni vek čokota. Ukoliko imate mali vinograd, možete već u ovogodišnjoj zimskoj rezidbi ustanoviti Ravazov indeks, mereći ukupnu težinu orezanih lastara i uporediti ih sa ukupnom težinom ubranog grožđa 2022. godine.

Piše: Branislav Anđelić

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.