Ramato vino - bakarni stil sivog pinoa

Nije roze, niti oranž. Ramato vino je jedinstveni stil sivog pinoa, a vino Pinot Grigio jedno je od najpopularnijih italijanskih vinskih stilova. Pinot Grigio nije uvek bio proizveden u suvoj varijanti.
Ramato vino - bakarni stil sivog pinoa

Ramato vino je stil koji se još uvijek proizvodi u njegovom istorijskom srcu regije Friuli, a koja sve više privlače pažnju drugih vinara (koda nas na primer vinariju Bikicki, koji ima svoj ramato pod imenom Cu).

Po čemu se vino ramato razlikuje od rozé ili oranž vina?

Kada se grožđe sorte Pinot Grigio izmulja, pokožici je dozvoljeno da provode izvesno vrijeme u soku, ta, taktilna tekstura i bakrena nijansa rezultiraju u izrazitom vinskom stilu zvanom ramato. Sama reč ramato znači “bakar” na talijanskom. Rozé i oranć vina mogu, takođe, pokazati boje koje se kreću od svetlog rumenila do lososa i duboke amber boje, kao rezultat kontakta sa pokožicom. Ali boja samo po sebi ne može odrediti stil vina. Ono što razlikuje vino ramato od roze ili oranž vina da je ramato proizvod istorijskog vinarskog stila regije Friuli (Italija), proizvedeno od grožđa sorte Pinot Grigio. Roze se proizvodi od velikog broja crnih sorti grožđa, a oranž vina se proizvode od belog grožđa širom sveta. Istorija sivog pinoa Dok vino Pinot Grigio ima izrazito italijanski stil, grožđe potiče iz Francuske, gde se sorta zove Pinot Gris, a smatra se da je u Italiju uvedena sredinom 19. veka. Konačno, vino se pokazalo odličnim u severoistočnim delu Italije koje obuhvata regije: Friuli-Venezia Giulia, Veneto i Trentino-Alto Adige. Ramato je istorijski stil proizvodnje vina od sorte Pinot Grigio u regiji Friuli-Venezia-Giulia u Italiji, gde se stotinama godina uzgaja sorta Pinot Grigio, rekao je Kirk Peterson, pisac, edukator i certificirani ambasador italijanskog vina u SAD. Tradicionalno, vina koja su pokazala boju izdvojena su iz kontakta sa pigmentiranom pokožicom sorte Pinot Grigio.

Kako se proizvode ramato vina?

Kako vino ramato dobija bakarnu boju od grožđa sorte Pinot Grigio? Važno je shvatiti da sorta Pinot Grigio uopšte nije grožđe sa belom pokožicom; pokožica sorte ima ružičasto-sivi ton, otuda i naziv gris ili grigio, što znači francuski i italijanski sivi. Pinot Gris (Grigio) -„sivi“ je mutacija boje sorte Pinot Noir i bobice imaju ružičastu, ako ne i potpuno „sivu “ boju. Ramatov sjaj sličan bakru pripisuje se produženoj maceraciji šire - grožđanog soka (mošta) sa pokožicom tokom procesa proizvodnje. Tome se dodaju i jedinstveni okusi, arome, strukturna složenost i taninska masa. Ali boja dolazi i od prirodnih pigmenata grožđa koji se utapaju u sok dok su još na čokotu. Ramato ima arome i mirise pokožice voća i cveeta bagrema sa mineralnim, taktilnim završetkom.

Naslov orginala: What is ramato wine? Ask Decanter. Izvor: decanter.com ; Objavljeno: 18.10.2019. by Marisa Finetti: Prevod: Dragutin Mijatović

Ramato vino - bakarni stil sivog pinoa
Ramato vino - bakarni stil sivog pinoa
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.