Plavinci na VinItaly sajmu vina - "Svideo mu se jako moj Good boy Bruno. Reče, javiće se"

Za vinare koji su navikli na vinske festivale u Srbiji, čak i one sa najvećim kotizacijama, iskustvo na VinItaly je kao stupanje na drugu planetu - počinje priču o festivalu Branislav Anđelić, vlasnik vinarije Plavinci za prirodnovino.rs. U Veroni je bio kao jedini učesnik iz Srbije i to sa svojim oranž vinima.
Plavinci na VinItaly sajmu vina - "Svideo mu se jako moj Good boy Bruno. Reče, javiće se"

Upravo ste se vratili sa VinItaly festivala iz Verone, gde ste bili prisutni kao jedini vinar iz Srbije i to sa svojim oranž vinima. Kakva su Vaša iskustva?

-- Za vinare koji su navikli na vinske festivale u Srbiji, čak i one sa najvećim kotizacijama, iskustvo na VinItaly je kao stupanje na drugu planetu. Vinara za stolom čekaju dve kible, platnena salveta, spiter i gomila čaša. Ispod stola su vaša vina (koja niste sami vukli od kola), kaca za otpad i kartonska kutija sa deset kesa od kilogram leda. Hostese kruže sa kolicima sa više spratova čaša i stalno odnose upotrebljene i stavljaju čiste. Gostu se svako vino sipa u drugu čašu, koju on ostavlja na stolu. Ako odluči da čašu ponese i pijucka vino, po halama kruže roboti za odlaganje čaša. U našoj hali gde je bio jednodnevni Orange Wine Festival, bilo je dvadesetak somelijea u crnim uniformama koji su stalno kružili, proveravali spitere i bili spremni da vas zamene za stolom ako idete na ručak ili u toalet. Pošto se tu radi o vrhunskim profesionalcima, u nekoliko rečenica ste mogli da im prenesete informacije o vinima, tako da se vaše odsustvo bitno ne oseća. Sve ovo dobijete za 300 evra. Kada pogledamo šta vinari dobiju na festivalima u Srbiji za 150-200 evra, a na nekim sajmovima i do 1.000, prosto se čovek upita: ko je ovde lud?

Vi ste bili jedini učesnik iz Srbije. Ko su bili ostali?

-- Na VinItaly uopšte, imate jednu halu gde su strani izlagači i jednu posvećenu organskim vinima i malim vinarijama. Sve ostalo su vinarije iz Italije, raspoređene po regijama, s tim što u graničnoj regiji sa Slovenijom učestvuju i slovenački vinari. Brojke za 2023. godinu još uvek nisu poznate, ali je sajam bio veći nego 2022. godine kada je bilo 4.500 izlagača iz 32 zemlje sa 18.000 etiketa. Organizovano je oko 350 radionica, master časova i posebnih događaja kao što je bio Orange Wine Festival. Te radionice i master časovi su uvek ekskluzivni. Na radionici gde su predstavljena albanska, makedonska i srpska vina, kao deo promocije sajma Wine Vision koji se u novembru održava u Beogradu, hranu je pripremao Tomaž Kavčič, vlasnik Mišlen zvezdice. Kavčič je za svako jelo bio inspirisan tradicionalnom kuhinjom ove tri zemlje, kombinujući namirnice i metode pripreme u jedinstvenu, zaista vrhunsku celinu. Kod nas je bilo 74 izlagača iz 9 zemalja. Najviše iz Slovenije (34) i Italije (16), što je i logično, jer su te vinarije i donele ovaj tradicionalan gruzijski način pravljenja vina od belog grožđa u Evropu. Neki od poznatijih proizvođača prirodnih i oranž vina, kao recimo Radikon, bili su prisutni i kod nas taj jedan dan, i u drugim halama sva četiri dana sajma. Primetio sam i neke italijanske organske proizvođače koji su štand imali i u hali za organska vina, i u hali njihove regije, i na Orange Wine festivalu.

VinItaly je poslovni sajam. S kakvim očekivanjima ste išli i da li ste zadovoljni po povratku?

-- VinItaly jestte poslovni sajam, namenjen profesionalnim kupcima: hoteli, restorani, kafići, distributeri, vinoteke... Podaci za 2022. godinu kažu da ih je bilo 88.000 iz 139 zemlje, premda bih ja rekao da ih je 90% iz Italije. VinItaly je originalno bio sajam gde su se sretali italijanski proizvođači i trgovci. Učešće stranaca stalno raste, ali je to ipak italijanski sajam za Italijane. Pošto ulaznica od 150 evra nije naročito skupa ni za ozbiljne vinoljubce, bilo je i dosta posetilaca koji su došli da probaju vina kako bi proširili svoje znanje i dopunili podrume nečim novim. Kod mene je, recimo, zastao gospodin u godinama koji godišnje kupi za privatne potrebe 3-4 palete vina, ali insistira da svake godine jedna paleta bude sa vinima koje nije ranije imao u podrumu. Svideo mu se jako moj Good boy Bruno. Reče, javiće se.

U aprilu vinarija Plavinci putuje i u Sloveniju…

-- Redovan Orange Wine Festival se organizuje svake godine u Izoli, a ove godine je 28. aprila. I tamo ću učestvovati kao jedina vinarija iz Srbije. Tu dolaze zvezde oranž vina, pre svega iz Oslavije, jer je to jedna velika žurka gde ljubitelji mogu da probaju novitete. Ne očekujem da se zaključe neki poslovi, ali nikad se ne zna. Dobra stvar je što sada imam svoj magacin u EU, pa mi je dostava vina u bilo koju zemlju u EU bitno olakšana.

Foto: Vinitaly, Facebook

Plavinci na VinItaly sajmu vina - "Svideo mu se jako moj Good boy Bruno. Reče, javiće se"
Plavinci na VinItaly sajmu vina - "Svideo mu se jako moj Good boy Bruno. Reče, javiće se"
Plavinci na VinItaly sajmu vina - "Svideo mu se jako moj Good boy Bruno. Reče, javiće se"
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.