Plavac kakav dosad nisam pio

Od 25-28.11 2022 godine u hotelu Esplanade u Zagrebu održan je međunarodni festival vina i kulinarstva VINOcom. Prva dva dana su mi promakla jer je zbog 2 godine neodržavanja interesovanje bilo veliko a raspored izlagača različit po danima, ipak proživeo sam intenzivno svoje kratko vinsko istraživanje.
Plavac kakav dosad nisam pio

Vinarija Bodren iz Huma na Sutli već godinama nas časti sjajnim slatkim vinima, ledenim berbama toliko kompleksnim sa svojim strukturama mirisa i ukusa da uveliko nadilaze samo podneblje iz koga dolaze jer možemo osetiti i neke začine sa drugih kontinenata u njima. Novo u vinariji Bodren su 3 suva vina Rajnski rizling, beli pino i šardone.Dopadljiva i pitka vina ali prvi put stvorena. Čekam ih i u drugim berbama.

Vinarija Istenič iz Bizeljskog

Slovenija poznata je po svojim sjajnim penušavim vinima koja nastaju tradicionalnom metodom, ovaj put izdvojiću vino Cuvee Natura prvo penušavo vino u Sloveniji bez dodanih sulfita,suvo punog ukusa voćnih struktura i duge završnice. Još jedna Slovenska vinarija je Moro iz Goriških brda. Široka ponuda vinarije čija vina sam po prvi put pio, rebula jakot i kaberne fran su mi bili najprivlačniji.

Vinarija Baraka

Nalazi se između Šibenika i Vodica na poluostrvu Srima u estuaru reke Krke. Području duge vinske tradicije vlasnik Filip je dao posvetu kraju iz koga dolazi već imenima etiketa Mocira je staro ime za suhozid kojih ima oko 1000 kilometara, omaž je poluostrvu, Prisbus je latinsko ime bazilike iz 5 veka,Timbar ili pečat a i boja glasa od autohtone crvene sorte grožđa Babić. U ovoj butique vinariji ima preko 10 etiketa, ljubav prema vinu prateći berbe iznosi svake godine nešto novo. Debit, trbljan, maraština su autohtone bele sorte Babića, plavina i lasina crvene i kaberne, merlo i syrah na 4 hektara vinograda osnova su za najlepša vina koja sam u skorije vreme probao.

Pristup u vinogradu je ekološki a u podrumu uz minimalne intervencije Filip daje vinu ono što je najpotrebnije a to je vreme da se uobliče. Izdvojio bih etiketu Amina (anima) duša, od 3 bele sorte grožđa,i plavac zato što tako lepo vino od te sorte dosad nisam popio. A roze Malena od 3 crvene lokalne sorte zavređuje samo reči hvale, mineralan karakternog mirisa i ukusa. Vino iz koga možemo namirisati mokri kamen ili terroir tog podneblja.

Sačuvaću ovu vinsku galeriju u sećanju do sledećeg vinskog iskustva...Nazdravlje!

Piše: Ivan Kruljac

Plavac kakav dosad nisam pio
Plavac kakav dosad nisam pio
Plavac kakav dosad nisam pio
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.