Pét-Nat - svi bi da je pijemo, ali kakvo je to vino, zapravo?

Svaka flaša Pét-Nat-a je jedinstvena. Prirodno penušavo vino, koje odlično oslikava teroar sa kog dolazi. Vino, koje je nastalo samo, prirodno, u flaši.
Pét-Nat - svi bi da je pijemo, ali kakvo je to vino, zapravo?

Petillant naturel ili Pét-Nat vino u prevodu znači prirodna penušavost. Pét-nat je znači prirodno penušavo vino koje se dobija sa méthode ancestral tj. starinskim metodom ili metodom predaka, što znači da se puni u boce pre nego što se završi proces fermentacije pa se stvara ugljen dioksid od prirodnog šećera iz grožđa.

To je metoda koja se koristila u Limouxu na jugu Francuske, početkom 16. veka u manastirima u kojima su se proizvodila vina. Pét-Nat penušavce su preci današnjih vinara pravili vekovima pre nego što je izmišljena šampanjska metoda. Definitivno nije riječ o novosti u proizvodnji vina.

Ova vina su uglavnom laganog tela i ispunjavaju usta mehurićima, generalno imaju nisku količinu alkohola, umeju da budu uglavnom slatkasta. Iako dužina boravka u boci može pružiti brojne benefite ovim vinima, ne razvijaju se tokom starenja u boci. Ova vina su zamućena jer nisu filtrirana. Rustičnog, ali živahnog ukusa, prirodnijeg mirisa i ukusa te su odraz teroara sa kog dolaze.

 

Na našem su se tržištu tek pre par godina pojavili prvi ovakvi penušavci i to u vinarijama Maurer, Bikicki i Plavinci. Pét-Nat odlično oslikava teroar sa kog dolazi, sa svim njegovim istorijskim osobenostima. U svakom slučaju, iskustvo koje nikako ne smete propustiti. U vinariji Plavinci su na primer ubrali potpuno zrelu i zdravu tamjaniku, izmuljali je i ostavili da otpočne vrenje u otvorenim kacama bez ikakvih aditiva, na prirodnom kvascu koji veselo živi na pokožici grožđa.

“ U metodi predaka taj talog se po završetku vrenja ne vadi iz flaše i to je stil koji obožava omladina. Talog izaziva burnu reakciju kod otvaranja, vino izleti sto na sat i pola se prospe. Ali nema veze, zabavno je. I sam doživljaj otvaranja je deo užitka”, piše Branislav Anđelić, vinar vinarije Plavinci.

Bikicki ne „degožira” svoj Pét Nat, dok je kod Good dog Bruno vina organske vinarije Plavinci talog delimično odstranjen, tako da ga slobodno možete otvorite za trpezarijskim stolom bez bojazni da ćete okupati goste. Méthode ancestral je izašao iz mode upravo zato što prilikom punjenja flaša u toku vrenja u svaku flašu dospe različita količina kvasca i taloga, pa je svaka flaša po malo različita.

"Vinska publika očekuje da svaka flaša bude identična, i to ne samo iz iste godine već i iz godine u godinu što šampanjska metoda postiže štimovanjem količine aditiva. Ja na to gledam drugačije. Svaka flaša Pét Nata je jedinstvena, slična drugima ali ne sasvim ista. Original. Zar nije uzbudljivo da, kada se flaša ispije, više niko nikada neće imati identični doživljaj, a svaka nova flaša vas ponovo vodi u jedinstvenu avanturu", kaže Branislav Anđelić.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.