Organska priča vinarije Tikveš

Na ovogodišnjem tradicionalnom obeležavanju Svetog Trifuna, praznika vinogradara i vinara, vinarija Tikveš predstavila je svoje prvo vino napravljeno od sertifikovanog organskog grožđa Domaine Lepovo Chardonnay iz berbe 2021.
Organska priča vinarije Tikveš

Prateći, kako su saopštili u ovoj velikoj vinskoj kući, savremene svetske trendove u gajenju grožđa i proizvodnji vina, Tikveš se opredelio za organsku proizvodnju na lokalitetu Lepovo, piše vinoifino.rs.

- Novi pravac proizvodnje organskog grožđa deo je strategije i aktivnosti održivog razvoja i zelene transformacije vinarije. Potrošači, posebno nove generacije, postaju svesniji organske proizvodnje i žele da konzumiraju proizvode koji su proizvedeni u skladu sa prirodom. Idući u korak sa potrebama potrošača, Tikveš od sada proizvodi autentična vina od organskog grožđa, koja sve više postaju glavni izbor širom sveta - saopštavaju iz Tikveša. Prvo vino od sertifikovanog organskog grožđa Domaine Lepovo Chardonnay 2021 uskoro će biti dostupno potrošačima, a u narednom periodu, najavljuju u Tikvešu, sva vina Domaine Lepovo proizvodiće se od organskog grožđa. Predstavljanje novog vina bilo je deo tradicionalne manifestacije tokom koje je obavljeno zimsko orezivanje vinove loze, a kolege iz vinskog sveta, diplomate i poznavaoci vina imali su jedinstvenu priliku da probaju prvo sertifikovano organsko vino.

Domain Lepovo nalazi se u blizini Negotina u Makedoniji gde su na oko 5 hektara zasađene sorte chardonnay, vranac, pinot noir, cabernet sovignon i merlot. Vinogradi su u proseku stari 15 godina.

Lokacija Lepovo

Lokalitet karakterizuje submediteranska klima sa toplim i dugim danima i kratkim i toplim noćima u periodu od juna do novembra kada grožđe dobija svoju punu zrelost. Nalazi se na nadmorskoj visini od 250m, gde duva konstantan topao povetarac vetar koji dolazi zbog blizine reke Vardar i omogućava uticaj mediterana, istovremeno pomaže da lozovi zasadi budu u boljem zdravstvenom stanju i doprinosi odličnim kvalitetom grožđa. Prinos po čokotu je 2-2,5kg, što je dva puta manji prinos od prosečnog kako bi se dobilo grožđe vrhunskog kvaliteta. Grožđe se bere ručno u ranim jutarnjim satima kako bi se očuvala neophodna svežina prirodnim putem i transportuje u malim gajbicama do vinarije.

"Domaine Lepovo"

Termin "domaine" na francuskom znači "posed". "Domaine" koncept u vinarstvu ukazuje na činjenicu da su vina napravljena na istom posedu u kojem se nalaze i vinogradi. Rigorozna kontrola u svim fazama proizvodnje i primena posebnih tehnika i praksi francuske škole vina, doprinosi da se prirodni kapaciteti Lepova iskoriste u potpunosti i da svako zrno grožđa bude savršeno očuvano. Kapaciteti koji omogućavaju prepradu grožđa na mestu uzgoja, omogućavaju da se visok kvalitet i jedinstvene karakteristike grožđa u potpunosti pretoče u najbolje ekskluzivno vino koje može da se proizvede samo na toj jedinstvenoj lokaciji i nigde više u svetu. Jedinstvenom ukusu i karakteru vina doprinosi i fermentacija i čuvanje u posebnim francuskim hrastovim buradima.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.