Održivo vinogradarstvo i vinarstvo - Bez herbicida, sa lakim bocama, recikliranim papirom

U martu je fokus na prirodi i pažnji prema prirodi. Ovog meseca postoji nekoliko svetskih dana koji skreću pažnju na održivost i ekološku svest: očuvanje energije, reciklaža, Svetski dan voda. A poslednja subota u mesecu je datum svetske inicijative pod nazivom Sat za Zemlju. Danas ekološka svest igra ulogu u sve više industrija tako i u vinarstvu.
Održivo vinogradarstvo i vinarstvo - Bez herbicida, sa lakim bocama, recikliranim papirom

Danas se sa aspektima zaštite životne sredine susrećemo u većini segmenata potrošačkog tržišta, počevši od hrane pa do sredstava za čišćenje i kozmetičkih proizvoda. Održivost, reciklaža ili upotreba obnovljive energije su aktuelna pitanja za većinu preduzeća i industrija. U martu se ovoj temi posvećuje velika pažnja zahvaljujući svetskim danima u mesecu, posebnim događajima kao što su reciklaža, Svetski dan uštede energije ili inicijativa Sat za planetu - piše u saopštenju Nadbiskupske vinarije Vesprema. Vinogradarstvo je delatnost sa dugom istorijom. Za one koji se ovim bave oduvek se smatralo da svoj posao rade u velikoj harmoniji sa prirodom. Ali koji aspekti održivosti i ekološke svesti mogu se pojaviti u životu vinarije danas?

-- Nakon što sam diplomirao na odseku vinogradarstva i vinarstva Univerziteta Hortikulture, proveo sam više meseci na Novom Zelandu da bih upoznao tamošnje vinogradarstvo i procese proizvodnje vina. Bilo je lepo videti kako moderno pristupaju proizvodnji. Stoga nije iznenađujuće da je Novi Zeland takođe na čelu ekološki svesnog i održivog vinarstva i vinogradarstva. Prema podacima u izveštaju o održivosti sektora za 2022. godinu, 96% industrije grožđa i vina na Novom Zelandu je sertifikovano kao održivo, a 10% vinarija ima sertifikat organske proizvodnje. Vinska industrija Novog Zelanda ima za cilj da postane ugljenično neutralna do 2050. godine - objašnjava glavni vinar Antal Beneš za mađarski portal agrarszektor.hu.

Prema rečima stručnjaka, što se tiče mađarske proizvodnje i vinarstva postoje mnoge mogućnosti kako ekološki svesno pristupati proizvodnji, a nekoliko njih primenjuju i u Vinariji Vespremske nadbiskupije.

-- Trudimo se da obratimo pažnju na potrebe i kvalitet zemljišta. Na primer, koristimo manje sredstava koja upija zemljište, a ne koristimo ni herbicide. Pored toga, napravili smo punktove za sakupljanje kišnice tako da koristimo sve manje vode iz slavine tokom prskanja, a umesto nje možemo da koristimo kišnicu. U Nadbiskupskoj vinariji se bave uzgojem grožđa i proizvodnjom vina oko 750 godina. Zaštita divljih životinja takođe igra važnu ulogu na dva vinograda vinarije -Mindsentkala i Felšeerš. Postavili smo kućice za ptice i košnice za pčele u cilju povećanja zaštite biodiverziteta.

Antal Beneš se takođe dotakao činjenice da se i prilikom pakovanja i flaširanja trude da primene aspekte ekološke svesti. On je dodao da njihova vina koriste reciklirani aluminijumski čep na navoj umesto čepa od plute, čime se takođe štiti životna sredina. Njihove boce su napravljene od laganog stakla kako bi se smanjio teret transporta i smanjio ugljenični otisak. Nadalje, njihov cilj je da pređu na upotrebu recikliranog papira za etikete vina i ambalažu za vino (kartonske kutije).

Glavna fotografija: Proleće u vinogradima vinarije Plavinci

Fotografije: Organska i biodinamična proizbodnja u vinariji Imperator

Održivo vinogradarstvo i vinarstvo - Bez herbicida, sa lakim bocama, recikliranim papirom
Održivo vinogradarstvo i vinarstvo - Bez herbicida, sa lakim bocama, recikliranim papirom
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.