"Nikad ne gledam kako se razlikujem, ja samo teram svoj posao"

Erne Sagmajster (Sagmeister Ernő), vinar iz Kanjiže, sa vinogradima na Fruškoj gori govori za prirodnovino.rs o berbi koja je po njemu ove godine bila izuzetno teška i puna izazova. Neće da se razlikuje, o tome ne razmišlja, samo radi svoje - to kako izvanredno - govore o njemu njihove jedinstvene kadarke.
"Nikad ne gledam kako se razlikujem, ja samo teram svoj posao"

Nikad ne gledam kako se razlikujem, ja samo teram svoj posao, kaže Sagmajster na naše pitanje po čemu se njegova vinarija razlikuje od drugih.

"Što se tiče berbe, nikad neću da budem tužan iako je bila teška, niti ću biti presrećan, ako je bila dobra. Moram prihvatiti ono što priroda daje i ne razmišljam puno o tome. Radim sa onim stvarima što imam, ništa drugo. Teška berba, nismo imali dovoljno azota zbog suše, neke sorte su baš patile ove godine. Samo da vina izađu na suvo na kraju, to je najvažnije, kod mene barem. Radimo bez intervencija, od 2013 ne radim pretok, nema aditiva, baš iz ovog razloga smo morali da promenimo tehnologiju, da radimo kraću maceraciju belih sorti, da ne bismo koristili hranu za kvasce, čak ni organsku. Flaširamo neka vina i sa sumporom, ali tek na kraju dodajemo sumpor a neka radimo i bez sumpora."

Meni je najvažnije da napravim jedno veoma dobro vino, a ne sama tehnologija i pristup, ni pristup me ne zanima toliko. Ali ja sam organski vinar, organska proizvodnja je broj jedan.

"Nikad ne gledam kako se razlikujem, ja samo teram svoj posao"
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.