
Počnimo sa vinom koje je od svih gore pomenutih najprirodnije, vino koje se priprema sa minmumom intervencije, bez aditiva, ili sa eventualno dodatkom manje količine sumpora:
Naturalna vina
- Grožđe potiče iz organskog ili biodinamičkog vinograda i ručno je brano.
- Tokom proizvodnje vina ne dodaju se aditivi „ Ništa ne dodajemo, ništa ne oduzimamo“
- Izbegavaju se svi tehnološki postupci koji bi negativno uticali na kvalitet vina i koji bi promenli njegov prirodni karakter.
- Šira se ne čisti, ne koriste se barik burad, nema filtriranja i bistrenja.
- Flaširano vino ne sadrži ni jedno od 250 dozvoljenih aditiva na tržištu, izuzev manje količine sumpora (maksimalno 30 mg/l). Veliki broj vinara ne koristi čak ni sumpor (prema zakonu kod konvencionalnih vina maksimalna količina sumpora kod suvih vina je 200 mg/l).
Biodinamička vina
Osnivač biodinamike bio je austrijski filozof i naučnik Rudolf Steiner, koji je pravilima poljoprivredne proizvodnje proširio horizonte, tretirajući životnu sredinu kao kompaktnu celinu sa čovekom koji je stvara, vodeći računa o položajima planeta. Posle permakulture, odnosno divljeg grožđa, biodinamički način uzgoja je najprirodniji proces, a uticaj na životnu sredinu je zanemarljiv u odnosu na konvencionalne vinograde.
- Vinograd mora sa sopstvenim sirovinama, kompostom, prepatima i čajevima da pospeši plodnost i postigne što viši biodiverzitet živog sveta.
- Nakon tri godine organskog uzgoja, može se aplicirati za zaštirni znak Demeter, koji provervara nemački Demeter International.
- Različiti procesi proizvodnje se obavljaju u skaldu sa mesečevim menama.
- U proizvodnji je dozvoljeno samo 15 vrsta aditiva i pomoćnih supstanci, od zakonski dozvoljnih 250.
- Plastične posude se ne koriste za odležavanje vina, već samo kratkoročno prilikom pretakanja.
- Ukupan sadržaj sumpora kod biodinamičkih vina može biti 90 mg/l za bela i 70 mg/l za crvena vina.
Organska vina:
Jedan veliki korak u dobrom pravcu. U poređenju sa konvencionalnom proizvodnjom već i primena integralne zaštite biljaka smanjuje opterećenje životne sredine, međutim organska proizvodnja stvara znatno bolje uslove u vinogradu. Grožđe se uzgaja na održivi način u društvu bogatijeg, raznovrsnijeg živog sveta.
- Zabranjena je upotreba veštačkih đubriva, herbicida i sistemika u vinogradu, međutim dozvoljena je upotreba insekticida sa 24-časovnim dejstvom.
- Organsko vino može se proizvesti samo od grožđa iz ogranskog uzgoja.
- Od 250 vrsta aditiva i pomoćnih supastanci dozvoljenih za konvencionalne vinarije, samo 36 može da se koristi.
- Dozvoljeno je filtriranje i bistrenje.
- Od zakonski dozvoljenih maksimalno 200 mg/l sumpora, ukupan sadržaj sumpora kod organskih vina može biti 150 mg/l za bela i 100 mg/l za crvena vina.

