Klein House - otvara se vinski bar u srcu Subotice

U ponovo otvorenom Klein House, možete da probate i kupite najbolja vina iz zemlje, a posebno pažnja se posvećuje Sremu. Sada poslujući kao vinski bar i vinoteka, Klein House u ulici Matije Korvina ima za cilj da promoviše vinsku kulturu, domaća vina i razvije vinski turizam. U Subotici nema ovakvog mesta, a vlasnik Žolt Đulai kaže da od sada u Klein Houseu glavnu ulogu ima vino. Oni koji očekuju starog Kleina verovatno će biti razočarani.
Klein House - otvara se vinski bar u srcu Subotice

-- 2015. godine, kada je Klajn kuća otvorena, imao sam ideju da sjedinim vinsku kulturu i opštu kulturu. Na kraju krajeva, vino je piće prijateljstva, ono okuplja ljude. Međutim, kulturnih događaja je bilo toliko: imali smo 250 događaja za četiri godine, da je vinski deo priče izostao. Zatvoreni smo 2018. i iako smo već razmatrali mogućnost ponovnog otvaranja 2019. i iako je bilo nekoliko letnjih zabava tog leta, na kraju ta velika kuća nije ispunila ono što smo zamislili. Od tada, međutim, želja da se bavim nečim u vezi sa vinom ne nestaje. Uvek sam išao otvorenih očiju i, da se ukazala prilika, pre bih uskočio. Upravo je sad došao trenutak. A pošto mi je oduvek bio san da se bavim nekom vrstom vinske delatnosti, krenuli smo u priču.

Pomenuo si da ovo više neće biti Klajn kakav je bio nekad. Kakav će to biti novi?

-- Oni koji očekuju starog Klajna biće razočarani. Ovo neće biti Klajn, jer mesto nije pogodno i sada će fokus biti na vinu. Ovo je Klein House koji je ostao iza. Prezentacija vinske kulture, vinskih regiona, prirodnih vina (posebno iz Srema). To je sada cilj. U Budimpešti sam držao dosta degustacija vina iz Srema, a vidim da ljudi i ne znaju za njih, iako je to jedna od najvažnijih istorijskih mađarskih vinskih regija. U ovu priču želimo da uključimo i vinski turizam.

 

Klein House - otvara se vinski bar u srcu Subotice
Klein House - otvara se vinski bar u srcu Subotice
Klein House - otvara se vinski bar u srcu Subotice

Koja vina se mogu naći na policama Klein House?

-- Želeli bismo da promovišemo prirodna vina, pre svega sa Fruške gore, ali biće iz ostalih delova Srbije, jer ima mnogo ozbiljnih vinskih regiona koji se mogu takmičiti sa italijanskim ili francuskim vinskim regionima. Imamo šta da pokažemo svetu, a većina turista ne želi da pije industrijsko pivo, već domaća vina. Očekujem ozbiljnu saradnju sa pridronovino.rs. I sam uglavnom pijem prirodna vina. Takođe želimo da promovišemo i hibridne sorte koje su proizvedene u institutu u Sremskim Karlovcima: Probus, Sila, Neoplanta.

Šta će posetioci moći da probaju na licu mesta? A poznajući te biće još sadržaja...

-- Gosti mogu da degustiraju dvadeset i dve vrste vina na licu mesta, a mogu da biraju i sa police za poneti. Biće i  zanatskog piva, kafe, čaja i prirodnih sokova. Tokom leta će se održavati i koncerti, programi se planiraju i organizuju zajedno sa pivskim barom u susedstvu. Pored toga, dva puta mesečno biće organizovane tematske degustacije vina.

Piše: Margareta Tomo

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.