Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Maurer: Prelepa tanja crna vina i odlična kasna berba

Posle veoma izazovne godine poslali smo našim vinarima upitnik za 2022 godinu. Hteli smo dobiti opštu sliku stanja, međutim čitajući odgovore smo svhatili, kako je svaka vinarija priča za sebe, kako vinari različito pristupaju pitanjima i svom poslu, i kako je to u stvari lepo i predstavlja veliko bogatstvo. Pitanja su bila identična za sve. Oskar Maurer ističe 2022 godina bila je pogodna za pravljenje tanjih crnih vina srednjeg tela, a zbog plemenite truleži mogli smo da dobijemo i odličnu kasnu berbu tj. slatka vina.
Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Maurer: Prelepa tanja crna vina i odlična kasna berba

● Na skali od 1 do 10 kako ocenjujete 2022 godinu?

6

● Šta je najveća vrlina godine?

Suvo proleće, praćeno ekstremnom letnjom sušom, stvorilo je krizne situacije na više mesta. Najviše su stradale mlađe plantaže. 70% lišća kadarke zasađene 2018. godine je do kraja avgusta otpalo, dok je kadarka zasađena 1880. godine, 50 metara od njih, pokazivala samo minimalne znakove suše. Naravno, i oni su patili, a nije im pomoglo ni to što kiša nije padala skoro 3 meseca. Na sreću, u septembru su konačno stigle padavine koje su na leto prošle godine izostali, i u relativno dovoljnoj količini. Koncentracija šire je bila razblažena, ali uz pomoć postojećeg lišća počelo je sazrevanje grožđa. Zbog velike količine kiše koja je pala u drugoj polovini septembra pojavila se plemenita trulež (botritis cinera), koja je sredinom oktobra zahvatila i kaberne sovinjon, koji joj inače nije sklon. U poređenju sa prosekom, berba 2022. delovala je povoljno sa dva aspekta: bila je pogodna za pravljenje tanjih crnih vina srednjeg tela, a zbog plemenite truleži mogli smo da dobijemo i odličnu kasnu berbu tj. slatka vina.

● Šta je najveći izazov?

Prepoznati momenat koji je najbolji za berbu. Mogla se napraviti fatalna greška, ako nismo izabrali odgovarajući postupak u skladu sa kvalitetom i rodom grožđa tokom obrade i fermentacije.

● Kojoj sorti je najviše odgovarala godina?

Medenac beli, furmint kasne berbe i carbonic merlot

● Koja sorta je patila?

Ezerjo, cabernet sauvignon i poprilično kadarka takođe

● Možemo li predpostaviti koja Vaša vina će biti najbolja iz 2022 godine?

Fodor grašac, frankovka i Zlatni Papagaj su veoma obećavajući

● Na koju etiketu ste trenutno najponosniji (iz bilo koje godine)?

Kadarka Gravitation 2020

Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Maurer: Prelepa tanja crna vina i odlična kasna berba
Kako vinari ocenjuju 2022 godinu? - Maurer: Prelepa tanja crna vina i odlična kasna berba
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.