Italija – zemlja, gde je svaka druga prodata boca vina organskog porekla

Italija sa 128 hiljada hektara zemlje pod organskom lozom je apsolutni rekorder u svetu. Za godinu dana postigli su stopostotni rast prodaje. Zvuči neverovatno, ali statistika pokazuje da odluka kupca jeste da izabere organsko, a konstantan rast je očigledan. Svaki drugi kupac u Italiji se odlučuje za organsko vino.
Italija – zemlja, gde je svaka druga prodata boca vina organskog porekla

Krajem februara je održan drugi Bologna Fiere i SANA, pod umetničkim rukovodstvom Slow Food-a, Slow Wine Fair, sajam dobrog, čistog i poštenog vina. Na ovogodišnjem festivalu prisustvovalo je 750 vinarija, 50 odsto više nego prethodne godine, od kojih je polovina posedovala organski, biodinamički sertifikat ili su u procesu konverzije, iz svih italijanskih regiona i iz 21 zemalja sveta sa pet kontinenata. Učesnici su imali priliku da probaju preko 3.000 etiketa. Ova vina su rezultat održive poljoprivrede, čiji je moto biodiverzitet, zaštita poljoprivrednog pejzaža i promišljeno korišćenje njegovih resursa. Kako pišu na svom sajtu, Slow Wine Fair je pre svega mesto susreta kupaca ili profesionalaca iz sektora velike distribucije i Horeca proizvođača prisutnih na degustacionom pultu. Na sajmu održivost zauzima centralno mesto.

«Sa sajmom Slow Wine BolognaFiere je obogatio i konsolidovao svoju paletu događaja na temu održivosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - kaže Domenico Lunghi, direktor događaja BolognaFiere.

Vinogradarstvo kao sredstvo uticaja na klimatsku krizu i privlačnost politici

Cilj nam je da branimo dobro, čisto i pošteno vino, razgovaramo o svetu vina i promovišemo održivo vinogradarstvo. Učinićemo to, kao i uvek, zajedno sa stotinama vinara iz celog sveta da udružimo snage, razgovaramo i tražimo zajednička rešenja za reagovanje na sveočiglednije posledice klimatskih promena i u vinogradarstvu – izjavljuje Federiko Varazi, potpredsednik Slow Food Italija.

Rešenje je smanjenje uticaja na klimu u svim fazama proizvodnje: u vinogradu, u podrumu, pa sve do distribucije.

„Organsko vino je sve više cenjeno kako u Italiji tako i u inostranstvu. Istraživanje koje je sprovela Nomisma-Wine Monitor pokazuje da 1 od 2 Italijana bira organsko vino, ceneći njegov kvalitet, povezan sa pažnjom na ekološku održivost. Snaga italijanskih vina je upravo naziv porekla koji, u kombinaciji sa organskim sertifikatom, zaista čini razliku. Organsko vino proizvedeno u Italiji je takođe posebno cenjeno u inostranstvu, gde čini 19% svetskog izvoza organske hrane. U apsolutnim iznosima, govorimo o 626 miliona evra proizvedenog organskog vina u Italiji prodatog u inostranstvu. Štaviše, sa 128.000 hektara organski uzgajane loze, Italija drži rekord po učestalosti organskih vinograda: 19% od ukupnog nacionalnog vinogradarstva. “, izjavila je Maria Grazia Mammuccini, predsednica FederBio.

 

Italija – zemlja, gde je svaka druga prodata boca vina organskog porekla
Italija – zemlja, gde je svaka druga prodata boca vina organskog porekla

Srbiju na Slow Wine Fairu je predstavljao vinar iz Hajdukova, Oskar Maurer.

Svet se menja... i na pozitivan način. Slow wine 2023, Bolonja, iz našeg ugla

Međunarodni pokret Slow Food, koji nastoji da promoviše lokalne gastronomske vrednosti, održivu poljoprivredu i kvalitetnu kulturu ishrane, po drugi put je organizovao događaj Slow Wine, koji uglavnom služi za promociju vina malih proizvođača i organskih poljoprivrednika. Već 2022. godine dobili smo galantan i častan poziv od organizatora, koji smo, nažalost, morali da odbijemo zbog kovida. 2023. godine, međutim, uspeli smo da prihvatimo ponovljeni poziv, zbog čega nismo nimalo zažalili. Organizacija je bila profesionalna, smeštaj, lokacija, komunikacija, logistika, sve je bilo odlično. Program je zaista kvalitetan i grandiozan, odlična prilika za susret između proizvođača, publike i trgovaca. Skoro polovina od 750 izlagača su organski proizvođači, što je čak i premašilo očekivanja. Iako organizatori nisu stavili veliki akcenat na promociju organskih vina u odnosu na ostale proizvođače, to je očigledno bio važan aspekt za goste. Padalo je u oči da je za stolom organskih proizvođača uvek više zainteresovanih.

Istovremeno, kao prirodna vinarija, gde smo predstavljali specifičnu kombinaciju organskih – biodinamičkih – permakulturnih elemenata, uneli smo nešto potpuno jedinstveno u događaj, koji je postigao ogroman uspeh. Vinarija Maurer je počela da gaji grožđe organskim pristupom pre više decenija, zatim je nastavila ovim putem i nastavlja da radi, pošto je to izuzetno dug i komplikovan proces učenja, prvi važan korak u pravom smeru bio je organski uzgoj. Bilo je zadovoljstvo izlagati sa našim distributerom u Italiji na štandu jedan pored drugog, i velika je čast što u zemlji sa tako divnom gastronomijom i vinskom kulturom, gde čak i vina iz iste zemlje, ali i iz susednih regiona, često počinje sa korakom iza u trgovini, još uvek možemo biti prisutni.

Organsko, biodinamičko, permakulturno gajenje je jedina moguća budućnost i to se mora razumeti. Mislim da su na ovaj način naša vina ukusnija, korisnija za naše zdravlje i da možemo imati održive plantaže grožđa sa stanovišta ekosistema naše planete. Budizam je u pravu: samo znanje i tumačenje stvari nam omogućavaju da protumačimo svoju situaciju i donesemo odgovarajuće odluke. Glupost ne gradi, samo se širi i pokriva, kao živa zakopana osoba koja instinktivno struže naniže, u pravcu lakšeg otpora. Postojanje uz ove vrednosti dovodi nas u harmoniju sa samim sobom, svojom zajednicom, prirodom i stvorenim svetom. Kao što je Aron Tamaši, pisac iz Transilvanije, rekao:

„Mi smo na svetu da bismo negde u njemu bili kod kuće“.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.