I Sting ima svoje biodinamičko vino

"Vinariju ’Il Palagio’ su 1997. otkupili Sting i njegova supruga Trudi. Na 11 hektara zasadili su, 2002. godine, nove loze i pokrenuli proizvodnju organskih vina, a pretvorili sve u biodinamičku farmu. Prvo vino na tržištu se pojavilo 2007. 'Sister Moon' - kupaža sanđovezea, kaberne sovinjona i merloa.
I Sting ima svoje biodinamičko vino

Od tada do danas, ova vinarija proizvodi nekoliko različitih etiketa, ukupno 150.000 boca vina godišnje, od lokalnih i međunarodnih sorti grožđa.

"Vino je kao pesma – mora da ispriča priču. Zato sam svoja vina nazvao po svojim najvećim hitovima“, rekao je svojevremno Sting za svoja vina. A koje vino najviše voli da pije Sting?

"Sting najviše voli svoj kjanti, a Trudi više bela vina“, otkrio je za Ekspres pre Antonio, enolog vinarije.

Inače, osim vina iz "Il Palagio“ vinarije stižu i bagremov med i maslinovo ulje, a sve je vrhunskog kvaliteta.

"Vinarija ’Il Palagio’ se nalazi na oko 45 vožnje automobilom od Firence. Par proizvodi četiri toskanska crna vina, a sva su pod uticajem Stingove muzike: Poruka u boci, Sestra Mjesec, Kad plešemo i Na putu kući.

U intervjuu britanskim novinama MailOnline u Cannesu, Sting je rekao da uživa u davanju boca vina prijateljima koji "zaista znaju o vinu". On navodi da je "iako su iznenađeni i skeptični, lepo vidjeti da skepticizam nestaje kad shvate da je ovo zaista dobro vino", rekao je.

Sting čak peva u podrumu, i voli misliti da to dodaje nešto vinu. Italijanska vlada je manje zainteresovana. U stvari, što se njih tiče, biodinamika je ravna „veštičjoj“ – kako ju je nazvao nobelovac Đorđo Parisi – i svakako ne bi trebalo da zaslužuje bilo kakav zvanični status. Naučnici i poslanici podjednako su odbacili ovu tehniku, blokirajući i menjajući Predlog zakona koji bi biodinamičkim vinogradima dao iste mogućnosti za finansiranje kao i organskim. Poslanici su glasali za izmenu zakona, koji je prošle godine dobio odobrenje italijanskog senata, uprkos tome što se 4.500 farmera u Italiji (uključujući Stinga) već zaklinjalo u ovu praksu. Tamo gde većina vinarija koristi hemijska đubriva i pesticide na zemlji, biodinamički proizvođači koriste prirodne materijale i kompost za negovanje tla. „Preparati“ (u suštini prirodna rešenja koja se mogu prskati po zemljištu) se koriste da se udahne život zemlji. Koristi se i preparat od maslačka, na primer, koji vinovoj lozi daje preko potrebnu dozu kalijuma i pomaže u procesu fermentacije. U osnovi, to je organska poljoprivreda, ali uz dodatno razmišljanje o tome kako sve na farmi deluje u interakciji - od ljudi do životinja i biljaka. Kravlji rogovi možda zvuče čudno, ali iza toga stoji mnogo nauke, kažu stručnjaci. Kravlje đubrivo polako razgrađuje tokom šest meseci, na kraju ćete imati zaista bogatu, veliku gustinu mikroba u tom kompostu. Kada u to dodate kiseonik i vodu, na kraju dobijete čaj od komposta.

Stingova filozofija je inače, da njegova vina budu pristupačna svima koji bi hteli da je probaju. Jedna od njihovih boca može se kupiti za oko 15 eura.

Foto: Facebook, https://www.palagioproducts.com/product/message-in-a-bottle-bianco-2017/

I Sting ima svoje biodinamičko vino
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.