Dvoje naturalnih vinara iz Srbije osvajaju Pariz

Na ovogodišnjem RAW WINE festivalu u Parizu, koji se održava 12. i 13. marta, Srbiju predstavlja vinarija Bikicki i vinarija Maurer. RAW WINE slavi one vinare, koji predstavljaju prirodna ili organska i biodinamična vina sa malo intervencija, sve sa malo ili bez aditiva u podrumu.
Dvoje naturalnih vinara iz Srbije osvajaju Pariz

RAW WINE zagovara transparentnost, organizatori, na čelu sa Izabel Ležeron veruju da bi u idealnom svetu sve manipulacije i aditivi koji se koriste u pravljenju vina trebalo da budu jasno istaknuti kako biste tačno znali šta je u vašoj čaši. Kod naturalnih vina svaka prerada i aditivi koji se koriste u pravljenju vina jasno su navedeni na web stranici i u katalozima svakog RAW WINE sajma. RAW WINE je priča o istini, autentičnosti i iskrenom govoru o vinu, ali pre svega o izlaganju zaista dobrog vina.

BIKICKI: VELIKO UZBUĐENJE

-- Veliko je uzbudjenje jer nam je ovo prvo predstavljanje u tako velikoj organizaciji, a i prvo predstavljanje u glavnom gradu Francuske, a znamo šta ona znači za vina – kaže Đorđe Bikicki za prirodnovino.rs. Očekivanja su da se kolege i “scena” upoznaju sa nama, to je za početak. Da možda dogovorimo još neki izvoz, tj. pokupimo par dobrih kontakata. Da probamo vina od kolega koja retko kada možemo da probamo, te dobijemo nove ideje koje bi unapredile našu proizvodnju. I da budemo pored Oskara Maurera, što je uvek više od zadovoljstva – dodaje Bikicki, čija se vina rađaju u podrumu Oskara Maurera.

Bikicki u Parizu izlaže Momu (2021), Lily (2020), Sferu Noir (2021), Uncensored (2020), Cu (2021) i Pét Nat Nikke (2021).

MAURER: DA NAM SE IME PIŠE DEBLJIM SLOVIMA NA MAPI

Oskar Maurer, naturalni vinar iz Hajdukova objašnjava da dvadeset godina odlazi na razne sajmove i festivale, sipao je vina u čaše desetina hiljada ljudi, govorio o naturalnim vinima onima, koji su možda prvi put čuli za to.

-- Taj takozvani pionirski posao smo uradili, i radićemo ga i dalje, ali sada smo se uputili na dešavanje gde nas čeka publika koja već zna šta da očekuje, može da oceni naturalna vina na nekoj skali, i koja u suštini u 99 odsto slučajeva pije isključivo naturalna vina, ne pije ništa drugo. Važno je biti prisutan u tim krugovima, pozicionirati se u Francuskoj, koja je broj jedan u svetu kada govorimo o naturalnom vinu. Međutim, mnogo puta situacija je takva da su im vinogradi na takvim prostorima gde je okolina mnogo zagađenija. Mi imamo tu prednost da su nam vinogradi čistiji, imamo autohtone sorte i znanje. Iz svega ovoga proizilazi da imamo jedinstvena, kvalitetna vina, kojima je mesto na svetskoj sceni. Nisam do skoro stvarno verovao u to da su moja vina dovoljno dobra, ali iz sveta dolaze drugačija mišljenja. Iako znam, da još imamo šta da naučimo i konstatno treba učiti, moram da konstatujem da smo u vrhu u svetu, pogotovo sa Kadarkom 1880 i Orionom. Na ovaj festival idemo sa stvarno najboljim našim vinima: Tamjanikom 2017, Orion 2018, Fodor 2021, Kadarka 1880 (2021), Kadarka gravitacija (2020) i Vadfekete (2021).

Uzbuđen sam, naravno – odgovara na pitanje Maurer. Hteli bismo da napravimo proboj, da nam se ime piše debljim slovima na mapi naturalnih vinara u svetu. I naravno, želja nam je da ova regija, naturalni vinari u Srbiji, dobiju više pažnje. Ima kolega koji nisu u prilici da prisustvuju ovakvom sajmu, međutim imaju jako dobra vina i zaslužuju pažnju. To nam je cilj, ja sam uvek razmišljao u zajednici, o saradnji. To što idemo zajedno sa Đorđem Bikickim jeste uspeh i rezultat naše jedanaestogodišnje saradnje. Svi ostali bi mogli da nam se pridruže u budućnosti. Mi izvozimo u 27 zemalja sveta, Bikicki u 15, i ovaj broj konstantno raste. Želja nam je da osnujemo društvo prirodnih, naturalnih vinara i da razgovaramo sa predstavnicima ministarstva o potrebi nekih promena zakona. Ceo ovaj trend se dinamično razvija u svetu, i to se oseća i kod nas, mnogo bi značilo ako bismo se mi vinari udružili – govori o planovima Maurer.

Dvoje naturalnih vinara iz Srbije osvajaju Pariz
Dvoje naturalnih vinara iz Srbije osvajaju Pariz
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.