Da li je zdravo piti vino?

Belo vino može sprečiti Alchajmerovu-bolest, crveno štiti srce i krvne sudove. Na internetu možete naći mnoštvo različitih mišljenja, za i protiv konzumiranja vina. Zato smo se odlučili da pitamo stručnjakinju, Kinga Đember Harangozo, nutricionistkinju, diplomiranu farmaceutkinju: da li je vino zdravo, kakvo vino da pijemo i koja je granica?
Da li je zdravo piti vino?

-- Postoje mnoga istraživanja koje su za ali i ona koja su protiv konzumiranja vina, tj. alkohola uopšte. Po mom mišljenju, i u ispijanju vina treba biti umeren, kao i u svemu, što se tiče hrane i pića. Kao i u drugim slučajevima, i po pitanju konzumiranja vina treba uzeti u obzir da je u pitanju alkohol. Svakako je važno da se informišemo kako je to vino nastalo, jer ima jako puno etiketa na tržištu koja nisu dovoljno odgovarajućeg kvaliteta, napravljeni su od hemijskih supstanci, pomoću kojih u bilo koje godišnje doba mogu proizvesti identičan ukus i miris. Ko se bavi vinarstvom i vinogradarstvom potpuno je svestan da je nemoguće napraviti dva identična vina u dve različite godine – govori Đember Harangozo.

Stručnjakinja ističe ako već odlučujemo da ćemo popiti čašu, neka to bude od grožđa, još bolje ako je od organskog, neprskanog, bez aditiva.

-- Što se tiče sumpora, i ono predstavlja problem samo ako se pretera sa količinom. U tom slučaju kod onih koji su osetljivi se može javiti glavobolja, mučnina. (Kod naturalnih vina toga nema, jer ili uopšte ne sadrže sumpor ili u minimalnim količinama – ur.).

Šta je sa svakodnevim konzumiranjem?

-- Svakako ne preporučujem da se pije svakodnevno. Sve što se konzumira svaki dan može da izazove zavisnost kod osetljivih osoba. U ovim slučajevima može se desiti da ta osoba ne može da stane posle jedne čaše. S vremena na vreme, uz svečanu večeru, sa društvom se može popiti 1,5-2 deci. Interesantan podatak da je jedno naučno istraživanje pokazalo da su vinopije inteligentnije od ostalih. Da li crveno vino stvarno štiti srce? U okolini Bordo Francuska su primetili da se ređe javljaju bolesti srca i krvnih sudova, kao i da je smrtnost zbog istih retka, iako se ljudi iz Bordoa hrane slično kao u ostalim predelima zemlje. Sve te činjenice se pripisuju crvenim vinima.

-- Činjenica je da crno grožđe obiluje antioksidansima, među njima resveratrolom koji jeste štiti od tih bolesti. Međutim, svakako treba biti oprezan sa svim sličnim naučnim istraživanjima. Sve ovo može biti istina, međutim činjenica je da alkohol negativno utiče na nervni sistem. Svakako bih preporučila, ako je izbor vino, neka to bude minimum organsko, crveno, sa manje alkohola, i maksimalno 2 dl.

Jedan od najvećih izazova kada je alkohol u pitanju jeste kako ograničiti unos. Ljudima je teško da procene kada je dobro da popiju čašu vina ili drugog pića, ali i kada da se zaustave. Treba napomenuti da organizam na drugačiji način vari hranu i druge napitke. Alkohol je prioritet, odnosno očistiti telo od toksina, što je uloga jetre. Postoje medicinske preporuke da se alkohol izbegava ukoliko je to moguće, posebno zbog činjenice da se dovodi u vezu sa nastankom raka, pre svega dojke. Ako ipak ne možete da se pridržavate ovog saveta, onda popijte samo jednu čašu dnevno. Alkoholna pića u koja se ubraja i crveno vino ne mogu se označiti kao zdrava, jer njihov uticaj na organizam varira od osobe do osobe, te broja čaša koje ispijemo. Nekada je umerena doza povoljna po zdravlje, nekada štetna. To umnogome određuje porodična istorija.

Da li Vi redovno konzumirate vino?

Ne. Ne konzumiram alkohol. Ako se ipak desi, jako retko, uz svečanu večeru, ili slavlje, pijem vino.

Interesantni podaci

Sadržaj rezveratrola u grožđu varira u zavisnosti od:

• načina gajenja

• geografskog porekla

• izloženosti gljivicama

Grožđe gajeno u sredini s višim procentom vlage sadrži veće količine rezveratrola od onog gajenog u sušnim klimatskim uslovima.

Resveratrol nudi mnoge zdravstvene pogodnosti

Neke od njih su:

• antioksidativna aktivnost

• antiinflamatorna aktivnost

• antikancerogena aktivnost

• sposobnost zaštite od neurodegenerativnih stanja

Potpuno prirodna, naturalna vina, bez aditiva, možete naći na našem web shopu ovde.

Da li je zdravo piti vino?
Da li je zdravo piti vino?
Da li je zdravo piti vino?
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.